Foto: Marina Lopičić

Smena na kormilu grada

Radomir Nikolić novi gradonačelnik Kragujevca

U obraćanju odbronicima i građanima Nikolić je rekao da je grad u teškoj situaciji 20 godina i da on gradoom ne planira da upravlja sam već sa svojim timom, koji planira da povećava, a jedino što neće dozvoliti je javašluk

Politika
> 01:52h

KRAGUJEVAC - Šef odborničke grupe SNS u Skupštini Kragujevca Radomir Nikolić (SNS) izabran je večeras za novog gradonačelnika Kragujevca, na sednici gradske skupštine sazvane po hitnom postupku.

Za izbor Nikolića glasalo je 49 od 50 odbornika, a u glasanju nisu učestvovali odbornici "Zajedno za Šumadiju" i Demokratske stranke.

U obraćanju odbronicima i građanima Nikolić je rekao da je grad u teškoj situaciji 20 godina i da on gradoom ne planira da upravlja sam već sa svojim timom, koji planira da povećava, a jedino što neće dozvoliti je javašluk.

Nikolić je poručio da građanima nema šta da obeća jer kako je rekao, čekaju nas teške mere i teška vremena. "Sprovešćemo reviziju kompletnog sistema. Ipak, bojim se da me danas niste izabrali za gradonačelnika nego za stečajnog upravnika jer su gradska preduzeća u teškoj situaciji", rekao je Nikolić.

On je dodao da novu vlast, koja nije ni kriva ni dužna, čekaju štrajkovi kao i da on veruje u svoj tim, u profesionalce u gradskoj upravi i u Vladu Srbije, u rešavanju mnogobrojnih problema grada.

Za Nikolićevog zamenika izabran je diplomirani ekonomista Obrad Turković, iz Pokreta za naš grad.

Odbornici su izabrali i 11 članova Gradskog veća, među kojima je i Zoran Jovanović zadužen za komunalnu privredu koji je i ranije obavljao tu funkciju, kao član Zajedno za Šumadiju.

Novi članovi Gradskog veća su Predrag Džajević, Slađana Radisavljević, Dalibor Jekić, Veroljub S. Trifunović, Miloš Anđelković, Gordana Damnjanović, Igor Mitrović, Vladimir Maksimović, Zoran R.Prokić i Minja Obradović.

U raspravi povodom izbora novog rukovodstva Kragujevca, kandidat za novog gradonačelnika Radomir Nikolić rekao je da će vrlo brzo biti rekonstruisano Gradsko veće.

"U proceduri je promena Statuta grada Kragujevca za rešavanje pitanja nadležnosti članova Gradskog veća", najavo je Nikolić i dodao da će rekonstrukcija biti za mesec dana.

Predstavnici opozicije tokom rasprave rekli su da kandidat za gradonačelnika ima skromno iskustvo u vođenju grada, a veliko breme.

Što se tiče sastava Gradskog veća, šef Odborničke grupe Z Z Š Bojan Stojadinović rekao je da "deluje bledo" i da misli da je nova vlast privremena.

Radomir Nikolić rođen je 1976.godine u Kragujevcu. Diplomirani je menadžer. Osnovu i srednju školu završio je u Kragujevcu, a fakultet u Beogradu. Radio je u privatnom i javnom sektoru, najpre kao komercijalista, zatim kao službenik u Komercijalnoj banci i Srbijagasu.

Politički je aktivan od 2009. godine, obavljao je funkciju predsednika SNS Kragujevca od 2010. do 2012. godine. U junu 2012. godine izabran je za potpredsednika Glavnog odbora SNS, a u oktobru iste godine za predsednika Izvršnog odbora SNS.

Na lokalnim izborima 2012. bio je prvi na listi odborničke grupe SNS u Kragujevcu.

Oženjen je, otac troje dece.