Foto: Reuters

Nema dogovora

ZASTALI PREGOVORI: Ako ima para, ima i gasa

Rusija traži međunarodnu garanciju za otplatu ogromnog duga Ukrajine

Planeta
> 20:30h

BRISEL - Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije o gasu, koji su juče počeli u Briselu, prekinuti su danas bez vidljivog napretka i neizvesno je kada će se nastaviti.

Konferencija za štampu komesara za energetiku Gintera Etingera, koji je juče razgovarao s ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom juče je nekoliko puta odlagana, a jutros je bez obrazloženja otkazana.

Briselski portal Nju Jurop citirao je jutros diplomatski izvor koji je rekao da tri strane nisu mogle da se slože o međunarodnim garancijama za otplatu velikog ukrajinskog duga ruskom gigantu Gaspromu i da su konsultacije o nastavku pregovora u toku.

Direktor Gasproma Aleksej Miler, koji je prisustvovao pregovorima, rekao je jutros Itar-Tassu da sporazuma neće biti dok se garancije ne obezbede.

Iz kabineta predsednika Evropske komisije Žosea Manuela Baroza je saopšteno da se Barozo sinoć u više navrata čuo sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u vezi sa pregovorima, ali nikakvi detalji nisu obelodanjeni. I Barozu i Etingeru je danas pretposlednji dan na poslu, jer od subote na dužnost stupa nova Komisija, sa novim predsednikom i novim komesarom za energetiku.

Ukrajinska gasna kriza traje od juna, kada je Gasprom obustavio je isporuke Ukrajini zbog duga od 3,1 milijarde dolara, uz zahtev da se sav dug izmiri, a buduće isporuke plaćaju unapred. EU je vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija preti da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine. Upravo to se dogodilo 2009, pa je dobar deo Evrope te zime ostao bez grejanja.

Trilateralni pregovori traju od letos, a do sada je u njima ostvaren skroman napredak, kroz kompromis o ceni i dogovor da se dug Gazpromu uz pomoć EU vrati u dve rate, ali još nije rešeno pitanje plaćanja budućih isporuka. Sem toga, ruska strana insistira da za rate koje Ukrajina treba da otplati garantuju međunarodne finansijske organizacije kao što su MMF i Svetska Banka. Vreme za postizanje sporazuma ističe, jer su temperature u nekim delovina Ukrajine već ispod nule, a iskušenje da se posegne za gasom namenjenim EU raste.