Rusi prete

UZBUNA NA NEBU: Britanski lovci iznad Škotske presreli ruski bombarder

Lovci Jurofajter iz baze Luzimaut u Škotskoj podigli su sena alarm da se ruski bombarder približio britanskom vazdušnom prostoru

Planeta
> 21:44h

LONDON - Britanija je pod uzbunom podigla lovce Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) nakon što se bar jedan avion ruske avijacije približio britanskom vazdušnom prostoru.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije kaže se da je ovo drugi ovakav slučaj u ovoj nedelji i da su ovaj put lovci tipa Tajfun iz baze Luzimaut u Škotskoj juče presreli avion.

Snimci prosleđeni uz saopštenje pokazuju jedan bombarder, ali u Ministarstvu su odbili da potvrde koliko je aviona bilo umešano u incident.

Sličan incident dogodio se u sredu. NATO je ranije ove nedelje prijavio povećan broj ruskih borbenih preleta u rejonu Crnog, Baltičkog i Severnog mora kao i Atlantika, koji su podrazumevali čitave grupe aviona i raznolike tipove manevara u međunarodnom vazdušnom prostoru. Tenzije između Rusije i Zapada porasle su posle ruske martovske aneksije polupostrva Krim koje je pripadalo Ukrajini. Piloti Alijanse prijavili su 100 presretanja ove godine, što je tri puta više nego 2013.