Foto: Reuters

Međuizbori u SAD

AMERIKANCI REKLI SVOJE: Republikanci odneli pobedu u oba doma Kongresa

To što republikanci kontrolišu ceo Kongres biće ozbiljna poteškoća za američkog predsednika i demokratu Baraka Obamu tokom naredne, njegove poslednje dve godine predsednikovanja

Planeta
> 12:14h

VAŠINGTON - Na međuizborima u SAD republikanci su odneli pobedu u oba doma Kongresa - osvojili su većinu mesta u Senatu kao i u Predstavničkom domu.

Republikanci su osvojili senatorska mesta u Arkanzasu, Koloradu, Ajovi, Montani, Severnoj Karolini, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virdžiniji, koja su do sada držale demokrate. Time su obezbedili najmanje 52 glasa u stočlanom Senatu.

Rezultati izbora znače da će novi saziv Kongresa od januara biti pod punom kontrolom republikanaca, koji će predvoditi sve odbore u oba doma Kongresa i određivati zakonodavnu agendu. Republikanci su odneli pobedu i u izbornoj trci za guvernera na Floridi i u Viskonsinu, gde su demokrate bile ubeđene da će zadati udarac protivniku, javlja AP.

To će biti ozbiljna poteškoća za američkog predsednika i demokratu Baraka Obamu tokom naredne, njegove poslednje dve godine predsednikovanja.

Amerikanci na međuizborima, koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, biraju 435 članova Predstavničkog doma, 36 od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država. Mnogi analitičari predvideli su pre glasanja pobedu republikanaca, pošto popularnost predsednika Obame prema poslednjim istraživanjima, beleži značajan pad, ispod 40 odsto.