Foto: Reuter

Kancelar Fajman kategoričan

KONTRA MERKELOVOJ: Austrija ne želi dodatne sankcije Rusiji!

Dodatne sankcije bile bi još teži udarac za austrijska preduzeća koja deluju u Rusiji, kao i ona koja su spoljnotrgovinski ili finansijski povezana sa ruskim tržištem

Austrija
> 16:44h

BEČ - Austrija se usprotivila predlogu nemačke kancelarke Angele Merkel koja želi da Evropska Unija uvede dodatne sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ), zabrinut zbog pada poslovanja i trgovine između Austrije i Rusije, izjavio je u utorak 4. novembra da ne podržava tu ideju.

"Naš odlučan stav je da je ispravan put onaj u kojem je Rusija uključena u razgovore.“

Austrija jeste jedna od država koje nisu priznale rezultate izbora u Istočnoj Ukrajini, ali Fajman sumnja da su sankcije Rusiji dobar put u rešavanju ukrajinskog problema. Razlog za očiglednu uzdržanost Austrije po pitanju sankcija je činjenica da je alpska republika uveliko poslovno angažovana u Rusiji. Zato je bolno pogađaju i aktuelne sankcije EU Rusiji i kontrasankcije Rusije prema EU.

Dodatne sankcije bile bi još teži udarac za austrijska preduzeća koja deluju u Rusiji, kao i ona koja su spoljno­trgovinski ili finansijski povezana sa ruskim tržištem.

Prema podacima austrijskog Saveznog ministarstva spoljnih poslova, u 2013. godini ukupan robni promet, u oba smera između Austrije i Rusije, iznosio je skoro 6,7 milijardi evra: Austrija je lani u Rusiju izvezla robe za nepunih 3,5 milijardi evra, a uvezla iz Rusije proizvode vredne skoro 3,2 milijarde evra.

U Rusiji su angažovane i mnoge austrijske banke i osiguravajuća društva. Rajfajzen Internešenal (Raiffeisen International), na primer, stvara velik deo svog ukupnog profita upravo u Rusiji. Austrijski naftni gigant OMV radi sa još većim ruskim gigantom Gazpromomom na projektu evropskog gasovoda Južni tok.