Foto: Printskrin

Ovoga se niste setili!

(VIDEO 18+) NIKO VIŠE NIJE SIGURAN: Evo za šta sve može da se upotrebi dron

Hteli su da dokažu da dronovi ne služe samo za bombardovanje i nadgledanje, procenite da li su uspeli

Planeta
> 00:00h

SAN FRANCISKO - Otkad su se bespilotne letelice (dronovi) vinuli na nebo, entuzijasti širom sveta na njih kače kamere i snimaju spektakularne fotografije i filmove iz ptičje perspektive.

Danas je dovoljno kupiti pristojan dron, koji košta manje od 1.000 evra, naučiti kako se upravlja njim, prikačiti mu odgovarajuću kameru i u tren oka dron se pretvara u letećeg kamermana, piše Jutarnji.hr.

Međutim, sve više se strahuje od gubitka privatnosti i zloupotrebe dronova u svrhu nadziranja, pa u mirnim predgrađima američkih gradova pucanje po bespilotnim letelicama i njihovo obaranje nisu nikakva retkost.

Baš taj strah od voajerizma inicirao je stvaranje prvog erotskog filma snimljenog kamerom na dronu, piše Motherboard.

"Hteli smo da istražimo celu priču oko dronova, od privatnosti do vazdušnih udara – klasičnu 'vodimo ljubav, a ne rat' ideju", poručuje Brendon Legenk, jedan od filmadžija zaslužnih za snimanje "Dron bouninga" (Drone Boning).

"Počelo je kao šala na račun privatnosti i voajerizma, ali ubrzo je projekat postao koncept za nešto više. Plan snimanja filma bio je ipak mnogo jednostavniji", priznaje Legenk. "Namera nam je bila da snimamo prekrasnu prirodu i u njoj ljude koji vode ljubav".

U snimanju kratkog filma učestvovalo je nekoliko hetero i homoseksualnih parova koji vode ljubav na plaži, farmi, u šumi, na planini… Problema je bilo i više nego što su očekivali, a neke delove morali su da iseku. Tako je bilo sa scenom iz predgrađa.

"Mislili smo da snimimo zabavu s roštiljem u jednom dvorištu, a zatim bi dron preleteo u sledeće dvorište u kojem bi par ležao na travi i vodio ljubav."

Da im se ne bi desilo da budu snimljeni ovako, u američkim predgrađima pucaju u dronove i obaraju ih (Foto: Printscreen YouTube)

Međutim, stanovnici predgrađa uplašili su se da ih obaveštajne službe špijuniraju, pa su morali da odustanu.

A dok su snimali na zabačenoj plaži u blizini San Franciska, naišla je prolaznica koja im je održala žestoku bukvicu.

"Prišla nam je i rekla: 'Vi stvarno mislite da snimate pornić ovde gde šetam psa i dete?' Nismo mogli da joj dokažemo, pokupili smo se i otišli iako smo snimili samo jednu scenu", priča Legenk.

Film je ipak uspešno završen, ali njegov tvorac da ponovo dokazuje kako dron može da se upotrebi i za razonodu, ne samo za špijuniranje i bombardovanje.