Foto: Reuter

Marš miliona maski

UJEDINILI SE ANONIMUSI SVETA: Stotine hiljada aktivista protestovalo protiv globalnog ugnjetavanja!

Marš se održao u Africi, Australiji, Južnoj Americi, čak i na Antarktiku. Epicentar svih zbivanja je, ipak, u Severnoj Americi i Evropi. Marš miliona maski predstavlja najveći svetski masovni protest jedne od najuticajnijih grupa sveta.

Planeta
> 18:42h

Članovi aktivističkog pokreta, poznatog kao "Anonimusi" održali su širom sveta Marš miliona maski, koji se ove godine održava po drugi put zaredom.

Ukupno 463 ogranka "Anonimusa" u gradovima širom sveta obeležilo je Marš miliona maski, kada svi nose masku Gaja Foksa, koji je i nezvanični amblem ove onlajn organizacije.

Marš se održao u Africi, Australiji, Južnoj Americi, čak i na Antarktiku. Epicentar svih zbivanja je, ipak, u Severnoj Americi i Evropi.

Stotine hiljada ljudi učestvovalo je prošle godine u maršu širom planete, a sama šetnja ima za cilj da baci svetlo na korumpiranu vladu i ljudima "skine okove" ugnjetavanja.

Marš miliona maski predstavlja najveći svetski masovni protest jedne od najuticajnijih grupa sveta.

Ovaj onlajn pokret osnovan je 2003. godine, a njegov rad se, uglavnom, svodi na hakovanje veb-sajtova, pa ga zato nazivaju i naslednikom Vikiliksa.

Zalažu se za slobodnu demokratiju - ukidanje cenzure, slobodan internet.

Sam naziv "Anonimusi" potekao je od sistema foruma za raspravu u kom su svi učesnici anonimni.

"Anonimusi" postoje i u Srbiji, a u 2011. godini izvrišili su brojne hakerske napade sajtove SPS-a, SNS-a, LSV-a i DS-a.

Na meti ove grupe bili su sajt Ministarstva pravde, SOKOJ-a, Ujedinjenih nacija u Srbiji.