Foto: Ap

I to se desilo

NUŽDA ZAKON MENJA: Amerika zove Iran da pomogne u borbi protiv ISIL

Barak Obama, čija zemlja smatra Iran delom osovine zla, pisao ajatolahu Aliju Hameneiju, čija država naziva Ameriku velikim satanom, da imaju zajednički interes da se bore protiv džihadista

Planeta
> 13:30h

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama poslao je pismo iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju, u kojem se ističe zajednički interes dve zemlje u borbi protiv ekstremista ISIL u Siriji i Iraku, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Pismo je upućeno polovinom oktobra, što predstavlja presedan u odnosima SAD i Irana, a u njemu se navodi da je saradnja SAD i Irana u borbi protiv ISIL vezana uz postizanje dogovora između Teherana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu, piše Vol Strit žurnal.

Zvaničnici američke administracije nisu ni negirali ni potvrdili postojanje pisma, ali su rekli da za sada nema planova o saradnji sa Iranom u borbi protiv ekstremista. Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da SAD u tom pogledu neće vojno sarađivati sa Iranom i da sa Teheranom neće deliti obaveštajne podatke.

Ajatolah Ali Hamenei rekao je polovinom septembra da su iranske vlasti odbile američki zahtev za saradnju u borbi protiv sunitskih ekstremista iz ISIL.

"SAD su putem svoje ambasade u Iraku tražile saradnju protiv Islamske države. Odbio sam, jer su im ruke uprljane", rekao je tada Hamenei. Obama je i ranije upućivao pisma Hameneiju, ali je komunikacija između dvojice zvaničnika izuzetno retka.