Foto: Tanjug

Poziv francuskim ulagačima

VALS U SKUPŠTINI GRADA: Poklonio kopiju telegrama s vešću da Beograd dobija Legiju časti

Francuski premijer upisao se ovom prilikom u Knjigu utisaka i poklonio gradonačelniku kopiju telegrama koji je Franše d'Epere poslao Gradu Beogradu i u kome je saopšteno da Grad dobija najveće francusko odlikovanje Legiju časti

Beograd
> 04:44h
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas premijeru Francuske Manuelu Valsu u Skupštini grada Beograda kapitalne projekte za srpsku prestonicu i pozvao francuske investitore da učestvuju u njima. Jedan od velikih projekata u Gradu je beogradski metro koji je veoma bitan za Beograd, ali i za celu Srbiju, s obzirom da veliki projekti u prestonici utiču i na razvoj cele zemlje, rekao je gradonačelnik ističući da je veoma važno što su Francuzi iskazali zainteresovanost za učešće u ovom projektu.

Na sastanku je bilo reči i o učešću francuskih investitora u projektu upravljanja otpadom, obnovi i završetku izgradnje vodovoda i kanalizacije, kao i o koncesiji aerodroma. Premijer Vals je istakao da francuske firme poseduju iskustvo i znanje koje Grad Beograd može da iskoristi u ovim projektima.On je pozvao gradonačelnika Beograda u Pariz na sastanak sa gradonačelnicom Pariza An Idalgo, kako bi ponovo razgovarali sa francuskim firmama koje su zainteresovane za velike infrastrukturne projekte.

Francuski premijer upisao se ovom prilikom u Knjigu utisaka i poklonio gradonačelniku kopiju telegrama koji je Franše d'Epere poslao Gradu Beogradu i u kome je saopšteno da Grad dobija najveće francusko odlikovanje Legiju časti. Beograd je jedan od četiri grada van Francuske koji su dobili ovo odlikovanje, saopštila je Gradska uprava. (kraj) sv 12:38 Potpredsednik Francusko-srpske privredne komore Srđan Popović izjavio je danas da je poseta francuskog premijera Manuela Valsa Beogradu značajna jer je u prvom planu stvaranje pretpostavki za ekonomski razvoj, poboljšanje ukupnog kvaliteta života pre svega u Beogradu i projekat metroa. Popović je istakao da postoji mogućnost da se sa priče krene u operacionalizaciju projekta metroa, gde će ključni problem biti finansije i da se srednjoročno u toj oblasti očekuje realizacija. On je ukazao da Srbija konačno mora da završi Koridor 10, u čemu bi mogle da pomognu i francuske firme, što je uzajamno ekonomski isplativ posao.Popović je rekao da je moguće učešće ugledne francuske kompanije i ostvarenje neke vrste partnerstva kada je reč o beogradskom aerodromu. Govoreći o saradnji dve zemlje u oblasti poljopivrede, Popović je rekao da bi zdrava hrana iz Srbije mogla da nađe mesta na francuskom tržištu.

(Fonet/Tanjug/Pink)