Foto: Dra

Skandal u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

Racković: Đorđe, matori prdonjo! Kadijević: Marš, zovite policiju!

Kulturo, eve me: Umesto rasprave da li Oktobarski salon treba da bude bijenale, debata se pretvorila u uzajamno vređanje umetnika i napuštanje tribine

Pop kultura
> 18:34h

Na debati koju je organizovao ULUS u petak u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ povodom Oktobarskog salona i nedavne odluke da ova manifestacija postane bijenale izbio je skandal. Na početku je delovalo da će sve biti konstruktivna rasprava umetnika, pa su tako reditelj, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević i Nikola Kusovac, penzionisani kustos Narodnog muzeja, govorili o nastanku manifestacije, isticali važnost tradicionalnosti te likovne smotre:

- Ovo što je Oktobarski salon sada nema veze sa onim što je nekada bio. Dekonstruisan je. Ne sme se izgubiti identitet... - ali je Kadijevića u pola rečenice prekinuo iz publike multimedijalni umetnik Džoni Racković: - Molim vas, prestanite da pričate apstraktno. Niko ne može da vas prati. Pređite na konkretne planove i odluke - viknuo je Džoni. - Marš napolje! Zovite policiju! - brecnuo se ljutito Kadijević.Potom je reditelj čuvene „Leptirice“ demonstrativno napustio salu, a ubrzo mu se pridružio i Kusovac. - Neće mene matori prdonja od 80 godina da izbacuje napolje! - odbrusio je Racković, a onda je i on izašao. Tako se tribina „Oktobarac za i protiv“ pretvorila u salvu ružnih reči. Posle ovog incidenta ona je nastavljena, ali će ta dva sata, koliko je ukupno trajala, ostati upamćena po verbalnom vređanju, a na kraju i fizičkom obračunu, a ne po konkretnim predlozima za rešenje problema. Skup je završen bez donošenja ikakvog zaključka. Jedino što je sigurno jeste da su gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije Zoran Čalija ostali pri odluci da se Oktobarski salon održava svake druge godine.

Žestok obračun po završetku tribine TUČA ZBOG NEIZMIRENIH RAČUNA Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević i bivši direktor Istorijskog muzeja Srbije Miroslav Živković priredili su skandal po završetku tribine „Oktobarac za i protiv“. Njih dvojica su ušli u verbalni konflikt, koji se pretvorio u fizički obračun. Nasrnuli su jedan na drugog, a studenti i kolege uspeli su da ih razdvoje. Svađa je nastala zbog neizmirenih računa iz prošlosti.