icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react

Skup "Otpor ekstremizmu"

Biserko: Šešelj je simbol etničkog čišćenja

Predsednica Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da je užasava relativizacija povratka Šešelja, gde je on predstavljen kao žrtva
Objavljeno: 12.11.2014. 15:33h

 

BEOGRAD - Predsednica Helsinškog odobra za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je danas da je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj simbol etničkog čišćenja i da je zabrinjavajuće što se njegov povratak prikazuje na "reduciran način", bez govora o zločinima zbog kojih mu je suđeno.


 

"Vojislav Šešelj je bio simbol etničkog čišćenja, pljački, Slobodan Milošević je bio projektant, ali on je bio operativan na terenu kada su proterivani Hrvati iz Srema, kada su pravljeni spiskovi nepodobnih osoba," rekla je Biserko novinarima na skupu "Otpor ekstremizmu" u Beogradu.

 

Ona je ukazala da se o povratku Šešelja govori samo na dva načina - da se vraća kao žrtva Haškog tribunala, ali i kao deo "paranoične slike" da će destabilizovati Vladu Srbije. Prema njenim rečima, niko se nije osvrnuo na to koliko je Šešelj odgovoran zašto nema presude suda u Hagu. "On je uočio sve slabosti Haškog tribunala, ali odgovoran je i sud jer nije uspeo da završi slučaj na pravi način izricanjem presude, što je za nas, ali i region veoma važno", rekla je Sonja Biserko.

 

Predsednica Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da je užasava relativizacija povratka Šešelja, gde je on predstavljen kao žrtva. "Dolazim iz Hrtkovaca i dobro pamtim šta je Šešelj radio, pamtim moje komšije Hrvate koji su morali da se vrate u Hrvatsku", rekla je na skupu Maja Sedlarević.

 

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da takav način predstavljanja Vojislava Šešelja pokazuje da se društvo pomirilo sa ekstremizmom. Haški tribunal odobrio je prošle sedmice privremeno oslobađanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu.

 

Pratite KURIR na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir