Foto: Tanjug

Zigmar Gabrijel u Beogradu

NEMAČKI VICEKANCELAR SRBIJI: Kojim poglavljem početi? Možete sa sva tri!

Vučić je naveo da Srbija neće čak ni da pita kada će da budu otvorena poglavlja, ali da želi da to bude što pre - želja je i da se otvore najteža poglavlja poput 32 i kontrola finansija, 35 koje se tiče KiM, kao i 23 i 24, koja se bave vladavinom prava

Politika
> 21:10h

BEOGRAD - Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je danas da je najvažnije u ovom trenutku za Srbiju da otpočne pregovore po poglavljima, a ne koje će poglavlje biti prvo, ali je istakao da je za nemačke privrednike, zainteresovane za ulaganja u Srbiju, najvažnije pitanje vladavine prava i pravne države.

"Ne treba debatovati o tome koje poglavlje prvo otvoriti. Možete da počnete sa sva tri (23, 24, 35). Moj savet je da počnete sa poglavljima koja su korisna i da se ne blokirate", rekao je Gabrijel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.On je naglasio da su, sa aspekta privrednika, najvažnija poglavlja 23 i 24.

Premijer Vučić je naveo da Srbija neće čak ni da pita kada će da budu otvorena poglavlja, ali da želi da to bude što pre. Kako je rekao, želja je i da se otvore najteža poglavlja, poglavlje 32 i kontrola finansija, 35 koje se tiče KiM, kao i 23 i 24, koja se bave vladavinom prava.

"To je nešto što je za nas važno - to su najteža poglavlja i hoćemo da ih rešimo na početku, a ne da ih ostavimo na za kraj", rekao je Vučić i podsetio da je i vlada na početku mandata odmah krenula u reformu i najteže mere, jer se samo na taj način ostvaruju rezultati.