Foto: Rojters

Austrijski đaci razočarani

IMA I PUNO SRPSKE DECE: Učenici na praksu idu u skladišta, a ne u prodavnice!

Ipak, skoro niko nema hrabrosti da se buni, pogotovo u provincijskim mestima, gde su ovi učenici srećni da su dobili ikakvo učeničko-praktikantsko mesto i šansu za kasnije redovno zaposlenje

Austrija
> 14:24h

BEČ - U austrijskim prodavnicama mnogo je ljudi našeg porekla, a u trgovačkim školama takođe je mnogo dece sa srpskim korenima. Najnovije istraživanje pokazuje da su učenice i učenici za trgovce eksploatisani, da rade mnoge neplaćene časove. Zbog takvih iskustava, više od pola ih je razočarano i radije bi radilo neki drugi posao.

Lista razloga za nezadovoljstvo učenika za trgovce je duga. Osim neplaćenog, dužeg prekovremenog rada, tu su i radno vreme subotom do uveče, raspoređivanje na poslove u skladištu i na punjenu polica, a ne kontakt sa kupcima.

Danas je u prodavnicama, pogotovo u supermarketima većih trgovinskih lanaca, teško naći zaista zadovoljne zaposlene. To znaju i mladi. Zato im je ovo zanimanje najčešće drugi izbor, za koji se odlučuju jer nisu mogli da upišu ništa bolje ili zato što nisu uspeli da završe neku zahtevniju srednju školu. Trgovačka preduzeća, u prvom redu u Beču, ali i drugim većim austrijskim gradovima, kao što je Salcburg, zato danas imaju problem da pronađu dovoljno dobrog mladog kadra.

Iako 82 odsto učenika za trgovce kaže da je ukupno zadovoljno svojim obrazovanjem, 58 odsto kaže da im to nije profesija snova. Detaljniji razgovori sa ovim učenicima pokazuju da ne uče ono šta su očekivali. Očekivali su više kontakata sa kupcima, a ne da radne dane provode u skladištima.

Pored toga, više od polovine ih radi prekovremeno, a trećina njih nije za to plaćena. Svaki peti radi dve ili više subota u mesecu. Ipak, skoro niko nema hrabrosti da se buni, pogotovo u provincijskim mestima, gde su ovi učenici srećni da su dobili ikakvo učeničko-praktikantsko mesto i šansu za kasnije redovno zaposlenje.

S druge strane, trgovinska preduzeća možda i nisu toliko loša, jer ipak u njima ostaje da radi većina učenika koji su tu bili praktikanti. Austrijska trgovina je lani (2013) imala ukupno 18.000 učenika-­praktikanata (Lehrlinge), što je za oko 1.000 manje nego godine 2009. U Beču i Salcburgu je trenutno više otvorenih mesta za njih nego što ima interesenata.

Neće da rade nedeljom!

Debata oko mogućnosti da prodavnice rade i nedeljom još će više odbiti omladinu od zanimanja trgovac. Prema najnovijoj anketi, 96 odsto mladih nije za to da im nedelja bude radni dan. Ako se donese takva odluka, skoro polovina učenika za trgovce bi ozbiljno razmišljala o promeni profesije.