Foto: Petra Spiola

Glasanje za privrednu komoru

ŠTROBL: Svi privrednici da unapred dobiju izborne karte!

Slaba izlaznost je u potpunoj suprotnosti sa opštim trendom porasta broja privatnih preduzeća u Beču, podseća Fric Štrobl, predsednik bečkog SWV

Austrija
> 12:06h

BEČ - U Beču ima danas ukupno blizu 130.000 samostalnih preduzetnika. Oni će krajem februara 2015. birati svoje predstavnike u Privrednoj komori Beča. Međutim, izborni postupak je veoma komplikovan. Zato većina članova komore dosad nije bila motivisana da izađe na glasanje.

Ovakvo stanje verovatno odgovora narodnjačkom Privrednom savezu (WB), koji dominira u Privrednoj komori Beča, ali ne i njegovom najvećem rivalu, bečkom Socijaledmokratskom privrednom udruženju (SWV), najvećoj opozicionoj frakciji.

U SWV­ ukazuju da Privredna komora Beča ima izborni postupak koji "doslovno izaziva demokratsku ofanzivu".

Očigledno nešto sa izbornim postupkom nije u redu kada izbori za Privrednu komoru Beča beleže jedan za drugim negativne rekorde učešća: u 2000. godini je na ove izbore izašlo 35,9 odsto onih sa pravom glasa, u 2005. se učešće smanjilo na 32,1 odsto, a na poslednjim izborima, godine 2010, glasalo je samo 29,34 odsto bečkih samostalnih preduzetnika.

"Ovaj negativan trend je u potpunoj suprotnosti sa opštim trendom porasta broja privatnih preduzeća u Beču. Sadašnja cifra od 130.000 je za punih 35 procenata veća nego što je bila pre deset godina", podseća Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik bečkog SWV­.

U SWV­u kažu da Privredna komora mora svojim članovima maksimalno da pojednostavi način glasanja. Jedna od velikih prepreka koje ometaju preduzetnike u glasanju je što pre izbora od komore moraju lično da zatraže da im se pošalje glasačka karta.

Štrobl kaže da će SWV zato 3. decembra, na sledećem zasedanju skupštine Privredne komore Beča, zahtevati da komora, pre izbora 2015, svim svojim članovima sa pravom glasa automatski pošalje izborne karte.

"Moramo ponovo da probudimo poverenje u Privrednu komoru. Sada je vreme za to", naglašava Štrobl.