Foto: Reuters

Presude

JUŽNA KOREJA: 10 godina robije za direktora trajekta zbog pogibije 300 putnika

Još četvorica zvaničnika trajektne kompanije su osuđeni zbog sličnih optužbi na zatvorske kazne od tri do šest godina, dok je dvoje zaposlenih u kompaniji osuđenu na uslovne kazne

Planeta
> 16:18h

SEUL - Direktor južnokorejske trajektne kompanije osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog nesreće u aprilu kada je više od 300 ljudi poginulo, mahom tinejdžera, usled prevrtanja trajekta.

Kim Han-sik, direktor kompanije Čonghaedžin marin, osuđen je i na novčanu kaznu od 1.800 dolara jer nije sprečeno nepropisno skladištenje i prekomeran teret na trajektu, a što je, prema nalazima veštaka, doprinelo potapanju plovila, navedeno je u obrazloženju sudske odluke, prenela je agencija AP.

Još četvorica zvaničnika trajektne kompanije su osuđeni zbog sličnih optužbi na zatvorske kazne od tri do šest godina, dok je dvoje zaposlenih u kompaniji osuđenu na uslovne kazne.

Sud je prošle sedmice osudio 15 članova posade trajekta na kazne od pet do 36 godina zatvora.

Ronioci su pronašli 295 tela žrtava u potonulom trajektu pre nego što je vlada obustavila podvodnu potragu prošle sedmice. Tela devet žrtava nisu pronađena, navela je američka agencija.