Foto: Shutter

Zabranjeno sredstvo niko ne kontroliše

OPASNO: Fotelje izazivaju ekcem na zadnjici!

Sve više građana boluje od „sofa dermatitisa“, alergije izazvane sedenjem na nameštaju prskanom dimetil fumaratom, koji služi da spreči pojavu buđi

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Svrab, crvenilo, ekcem po leđima i butinama samo su neki od simptoma takozvanog sofa dermatitisa, od kojeg pati sve veći broj građana Srbije, tvrde alergolozi i dermatolozi. Ovo je, kako kažu, alergija koja se javlja prilikom sedenja na nameštaju najčešće iz Kine i Indije, a koji je prskan dimetil fumaratom (DMF), opasnim sredstvom koje služi da se spreči pojava buđi tokom dugog transporta! - „Sofa dermatitis“ je kontaktni alergijski dermatitis, koji nastaje kad osoba sedi u fotelji, na kauču ili na nekom drugom komadu nameštaja koji je prskan dimetil fumaratom. Ova supstanca je toliko moćna da prolazi kroz odeću i izaziva reakcije na delovima kože koja je došla u kontakt s nameštajem. Najčešće se ispoljava u vidu svraba, iritacije i crvenila - objašnjava za Kurir dr Gorana Isailović, alergolog, koja napominje da je promet ovog sredstva u EU zabranjen još 1998. godine, dok je 2009. zabranjen i uvoz robe koja sadrži DMF. Ovo sredstvo je zabranjeno i u Srbiji, ali, kako kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), njegovo prisustvo u nameštaju niko ne kontroliše.

Bez kontrole - Nameštaj koji se transportuje iz udaljenih zemalja, primera radi iz Kine, ne prska se samo protiv buđi, već i protiv moljaca i štetočina. Sredstva koja se koriste da se nameštaj sačuva mogu sadržati i neke teške metale ili čak sastojke koje su kancerogene - upozorava Papović, koji kaže da je o ovom problemu u više navrata upozoravao nadležne, ali bez uspeha. Saša Filipović iz laboratorije „Jugoinspekt“ kaže da je bezbednost proizvoda u Srbiji ostavljena na odgovornost proizvođaču jer, kako ističe, ne postoji nijedno telo koje se time bavi. U Ministarstvu trgovine kažu da „prema sadašnjim zakonskim propisima nije obavezno da se svaki komad nameštaja testira ili ispituje“: Skupo ispitivanje - Ako se posumnja da nameštaj sadrži opasne hemikalije, vrši se uzorkovanje nameštaja i ispitivanje na hemikalije . Takvo ispitivanje je skupo.

Dr Isailović ALERGIJA I OD CIPELA! Dr Gorana Isailović kaže da se, osim na butinama i leđima, alergija na DMF može javiti i na stopalima. - Zabeleženi su slučajevi da su alergiju na DMF dobili pacijenti koji su osam ili više sati nosili cipele transportovane u kutijama sa silikonskim kesicama u kojima je bio DMF. Simptomi su bili nadute, otečene noge, crvenilo, svrab i bol.

Činjenice KAKO SE ZAŠTITITI - Ne kupujte nameštaj s mirisom - Ukoliko ste ga već kupili, proverite da li ste alergični na DMF - Sumnjiv nameštaj odnesite na hemijsko čišćenje i proluftirajte ga - Kad sedite, postavljajte debele podloge ili podmetače između sebe i nameštaja