Foto: Shutterstock

Donatori obezbedili jednu pumpu i generator za lečenje našeg pacijenta

VELIKI NAPREDAK Dr Ristić: U decembru prva ugradnja veštačkog srca!

Direktor Kliničkog centra Srbije ističe da će ovaj organ biti dat mlađoj osobi, koja će potom čekati transplantaciju

Društvo
> 20:36h

BEOGRAD - U Kliničkom centru Srbije do 15. decembra ove godine biće prvi put izvedena ugradnja veštačkog srca, hirurška intervencija koju će predvoditi direktor ove ustanove dr Miljko Ristić. U Srbiji je dosad bilo reči o ugradnji veštačkih pumpi kod pacijenata sa srčanim slabostima, ali tako da njihovo biološko srce i nakon operacije obavlja svoju funkciju. Ovog puta će pumpe i generatori preuzeti celokupnu srčanu ulogu. Čeka 10 kandidata - Imamo 10 kandidata na čekanju, a veštačko srce ćemo dati nekoj mlađoj osobi, koja neće snositi nikakve troškove. To je vrlo važno jer je ovaj zahvat dosta skup i može da košta od 110.000 do 150.000 evra. Mi smo uz pomoć donatora uspeli da obezbedimo jednu pumpu i generator za njegovo napajanje, i retka smo zemlja u svetu koja će imati tu privilegiju da u saradnji s kolegama iz Nemačke i Italije izvede jedan takav zahvat - objasnio je on. - Prva opcija je da se pumpa ugradi u levu i desnu srčanu komoru, da biološko srce ostane unutar organizma, a da se napajanje pumpe vrši pomoću spoljnog generatora.

Dr Miljko Ristić

Vadi se biološko srce Druga varijanta je da se kompletno biološko srce izvadi iz grudnog koša, a da se na njegovo mesto ugradi neka vrsta motora, koji će se opet puniti preko generatora. Oni mogu biti veliki i mali, u zavisnosti od toga da li se postoperativni tok obavlja u kući ili u bolnici - objašnjava Ristić i naglašava da operisani pacijenti potom čekaju transplantaciju, te da je ovo način da taj period uspešno premoste. (S. I.)

Značajno priznanje KCS JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH U EVROPI Dr Miljko Ristić kaže da je Evropska agencija za istraživanje kvaliteta uvrstila KCS u jedan od najuspešnijih u Evropi. - U junu smo dobili to priznanje, a zbog 30 retkih i uspešno izvedenih operacija očekujemo i nagradu za najbolje rukovodstvo. Sve to je dokaz da smo prepoznati kao institucija koja se nalazi u vrhu svetske kardiohirurgije - kaže on.