Foto: Reuters

Ekstremno

NAZVALI JE TERORISTIČKOM DRŽAVOM: Vozačima sa litvanskim tablicama zabranjen ulazak u Rusiju

Prema izveštaju litvanske pogranične službe, ograničenja su uvedena u petak uveče, dan nakon što je predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte nazvala Rusiju "terorističkom državom"

Planeta
> 09:32h

VILJNUS - Vlada Litvanije optužila je danas Rusiju da je zabranila ulazak kamiona sa litvanskim registarskim tablicama na svoju teritoriju, zbog čega je ruskom ambasadoru u Viljnusu uručen zvanični protest.

Rekao sam ambasadoru da su mere koje trenutno sprovodi Rusija diskriminatorske i zahtevao da one odmah budu ukinute, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije Andrijus Krivas, prenose agencije.

Prema izveštaju litvanske pogranične službe, ograničenja su uvedena u petak uveče, dan nakon što je predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte nazvala Rusiju "terorističkom državom".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je odgovorilo da to "prevazilazi i najekstremnije izjave radikalnih nacionalista u Kijevu".

Ministar unutrašnjih poslova Litvanije Saulijus Skvernelis izjavio je posle današnje sednice vlade da je automobilima i kamionima praktično zabranjen ulazak u Rusiju.

Litvansko Udruženje drumskih prevoznika saopštilo je da je Rusija prekinula carinske operacije za litavske kamione, koji su ostali blokirani na granici.

Moskva za sada nije komentarisala optužbe iz Viljnusa.