Foto: AP

I on tvituje

AJATOLAH ALI HAMNEI: Arogantne sile nisu uspele da bace Iran na kolena

U nizu poruka na Tviteru iranski vrhovni vođa obrušio se na SAD i njihove saveznike

Planeta
> 04:18h

DUBAI, 25. novembra (Tanjug) - Na Tviter nalogu koji, prema mišljenju iranskih stručnjaka, pripada kancelariji vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, danas je napisano da su "arogantne" sile pokušale da bace Iran na kolena, ali da im to nije pošlo za rukom.

U komentaru na engleskom jeziku, koji se odnosi na neuspeh Irana i šest svetskih sila da okončaju spor oko iranskih nuklearnih ciljeva, piše: "Po pitanju nuklearnog programa, arogantni su učinili sve što je u njihovj moći da bace Iran na kolena, ali nisu i neće uspeti to da učine".

Izraz arogantni ili arogantne sile u Iranu se koristi za SAD i njihove zapadne i izraelske saveznike.

Vašington je prekinuo odnose sa Teheranom posle revolucije 1979. godine nakon koje je u Iranu uspostavljena šiitska teokratija.

Iran i šest svetskih sila juče nisu uspeli da reše 12 godina dug spor oko nuklearnih ambicija Teherana (već drugi put ove godine) i zato su sebi dali još sedam meseci da pokušaju da izađu iz ćorsokaka u koji su dospeli, navodi Rojters.

Hamnei je u drugoj poruci na Tviteru optužio Zapad da se meša u probleme Bliskog istoka, rekavši da su islamski ekstremisti pretvorili "Arapsko proleće" u sukobe među muslimanima "u skladu sa ciljevima arogantnih".

Treći tvit na istom nalogu je glasio: "Koalicija na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države je flagrantna laž. SAD hoće uz pomoć Islamske države da održavaju u životu rat među muslimanima".