Foto: AP

Saradnja

NOVO VREME, NOVE MERE: Kameron traži da Gugl i Fejsbuk prate terorističke pretnje

Premijer Britanije razmatra nove zakone po kojima će Internet kompanije morati da prijave svaku komunikaciju među potencijalnim teroristima

Planeta
> 01:24h

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron je jasno stavio do znanja u donjem domu britanskog parlamenta da je spreman da razmotri uvođenje novih zakona po kojima će Internet kompanije morati da prijave svaku komunikaciju među potencijalnim teroristima, piše britanski Telegraf.

Iz izveštaja o smrti Lija Rigbija, vojnika koga su dvojica napadača u maju prošle godine ubila u Londonu noževima i sekirom, jasno se vidi da britanske snage bezbednosti hoće da kompanije poput Gugla, Fejsbuka i Votsapa sarađuju u istragama, ali nemaju zakonske mehanizme da ih primoraju na to, navodi britanski list.

Prema važećem zakonu, britanske komanije su obavezne da omoguće obaveštajnim agencijama i policiji pristup komunikacijama ako postoji sumnja da je neka osoba umešana u terorizam. Međutim, to se ne odnosi na američke kompanije..

U izveštaju o slučaju Rigbi se neobično detaljno opisuju problemi sa kojima se suočavaju obaveštajne službe u potrazi za informacijama

Američke kompanije su jasno rekle da će predati informacije samo "u hitnoj situaciji", odnosno kada je ugrožen život ili postoiji pretnja od teških telesnih povreda, piše Telegraf.