Foto: Sandžačke.rs

Poseta Saudijskoj Arabiji

MINISTAR U MEKI: Rasim Ljajić obavio umru

Poželjni islamski obred obavio je u društvu Bekira Makića, bivšeg službenika Islamske zajednice u Srbiji, a danas svog ličnog prevodioca za arapski jezik

Politika
> 00:00h

MEKA - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić je tokom svog službenog boravka u Saudijskoj Arabiji obavio umru u Meki.

Ministar Ljajić je ovaj poželjni islamski obred obavio u društvu Bekira Makića, bivšeg službenika Islamske zajednice u Srbiji, a danas ličnog Ljajićevog prevodioca za arapski jezik, objavile su Sandžačke novine. Ljajić je ranije imao susret sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije gde je bilo i dogovora o otvaranju Ambasade Saudijske Arabije u Beogradu.

(Sandžačke.rs /SANA)

Šta je to umra

Umra ima za cilj posetu Kabi (Ćabi) i obavljanje određenih radnji, od kojih su: tavaf, sa’j između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose. Hodočasnik (tj. osoba koja želi obaviti umru) prvo će se okupati (uzeti gusul) ili uzeti abdest, mada je kupanje mnogo bolje. Potom će (muškarac) obući nove ihrame (dva bela prekrivača, izar i rida’) ili već upotrebljene prethodno oprane. Pošto hodočasnik obuče ihrame, klanjaće dva rekata ihramskog namaza. Dok je u ihramu, hodočasniku se zabranjuje:

intimni odnos sa ženom ili suprugom,grešenje,svađa i rasprava,lov i upućivanje na lov,oblačenje šivene odeće i obuće (cipela) muškarcima,pokrivanje glave (muškarcima) i lica,namirisavanje, brijanje ili skraćivanje dlaka na telu, skraćivanje noktiju... Hodočasniku se dopuštaju sledeće stvari:

da se okupa, bilo iz higijenskih razloga ili zbog polucije (izlaska semena u snu),zaklanjanje hladovinom ili suncobranom,nošenje torbice radi čuvanja novčanih sredstava... (Wikipedia)