Grk se ubio zbog bede

Neću da jedem iz đubreta!

Dimitris Hristoulas (77) upucao se iz pištolja ispred parlamenta u Atini zbog loše finansijske situacije

Planeta
> 16:40h

ATINA - Nije video izlaz. Grk Dimitris Hristoulas, penzioner star 77 godina, očajan zbog loše finansijske situacije, ubio se juče ispred nacionalnog parlamenta u Atini. Nesrećni čovek upucao se iz pištolja naočigled zabezeknutih prolaznika.

Očevidac je izjavio da je starac uzviknuo: „Bar neću ostaviti dugove svojoj deci”, a onda je pištolj uperio ka sebi i upucao se.

Grčki mediji navode da je penzioner ostavio oproštajnu poruku u kojoj piše:

„Vlada Colakoglua uništila mi je sve izglede da preživim, što je bilo bazirano na penziji koju sam plaćao sam 35 godina, bez pomoći države. Ne mogu da dobijem pravdu, ne mogu da nađem drugi smisao, osim da svoj život okončam dostojanstveno, pre nego što počnem da pretražujem đubre u potrazi za hranom. Verujem da će mladi ljudi koji nemaju budućnost jednog dana uzeti oružje i obesiti izdajnike ove zemlje na trgu Sintagma, kao što su Italijani uradili Musoliniju 1945.”

Inače, Georgios Colakoglu bio je premijer Grčke tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Kao kolaboracionista, nakon oslobađanja zemlje, bio je osuđen na smrtnu kaznu, koja je preinačena u doživotnu robiju.

Penzioner je u pismu povukao paralelu između Colakoglua i sadašnjeg premijera Grčke Lukasa Papademosa, koji je na čelu zemlje u vreme dok se ona bori s najvećom finansijskom krizom u njenoj istoriji.

Omiljena srpska turistička destinacija

Bez obzira na to što je Grčka u najgoroj finansijskog krizi u svojoj istoriji, Srbi s nesmanjenim interesovanjem uplaćuju letovanje na svojoj omiljenoj destinaciji. Ivan Radojević, direktor agencije „Big blu”, objašnjava za Kurir da se ova letnja sezona u Grčkoj neće razlikovati od prethodnih.

- Već u ovo vreme, kad letnji aranžmani u Grčkoj mogu da se uplate po povoljnijim cenama, imamo više od 2.000 rezervacija. Skoro 90 odsto kapaciteta nam je popunjeno. Grci nas uveravaju da će i ove godine, kao i prethodnih, sve biti u redu - rekao je Radojević.

Grci očajni zbog krize

Slučaj Dimitrisa Hristoulasa nije jedini koji govori o tome koliko su Grci očajni, mada je najdrastičniji.

U februaru je državna službenica Lambrusi Harikleja pretila da će skočiti s drugog sprata ustanove u kojoj radi, jer je trebalo da dobije otkaz. Ženu su, ipak, nagovorili da ne skoči.

Očajni Solunac se u septembru 2011. polio benzinom i zapalio ispred banke jer nije imao novca za kredit zbog kojeg su mu porodična kuća i firma pod hipotekom. Policija je ugasila vatru, a čovek je prevezen u bolnicu sa opekotinama vrata, grudi i leđa. To mu je bio drugi pokušaj samoubistva.