Nutricionistkinja Budimka Novaković, supspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi i profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, istakla je najpre da je u 21. veku post sužen samo na oblast ishrane, i to veoma nepravilno.
- Post ne odslikava samo uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla. Važna je i umerenost u njihovom konzumiranju, kao i način pripreme i odabir. Prihvatljivo je unositi sirovo voće i povrće, namirnice od celog zrna, poput specijalnih hlebova, testenine, pirinča, zatim sirovo jezgrasto voće i semenke uz male količine hladno ceđenog ulja i suvog voća. Bitno je konzumirati dovoljno zdravstveno bezbedne vode i umerene količine nezaslađenih čajeva. Namirnice treba jesti što sirovije, a prihvatljivo je i barenje. Nikako ne treba „grickati“ između obroka, a treba voditi i računa o tome da ukoliko na pakovanju namirnice piše „posno“, ne znači da je istovremeno saglasno sa osnovama hrišćanskog posta - objasnila je Novakovićeva.
Prema njenim rečima, veoma je važna i količina namirnica koje se konzumiraju tokom posta.
- Savet je prepoloviti uobičajenu količinu konzumirane hrane za polovinu, izostaviti slane i slatke gricklice, zaslađene i energetske napitke, alkohol, velike količine kafe. Treba minimalizovati korišćenje ulja i biljnih masti, a zaboraviti na prženje i pečenje na ulju ili masti barem tokom trajanja posta. Namirnice iz asortimana brze hrane nikako ne koristiti, a uključiti one koje su lokalno gajene. Treba izbegavati proizvode koji su „in“, a o čijem se poreklu najčešće ništa ne zna - naglasila je sagovornica Dr Kurira.
Udržavanje od ružnih misli i umerenost
Značenje mnogo šire od ishrane
Post u hrišćanstvu znači mnogo više od načina ishrane jer podrazumeva vreme umerenosti i blagosti u različitim oblastima života.
- Hrišćanski post podrazumeva, pre svega, uzdržavanje od ružnih misli i činjenja nehumanih dela. Dobre misli i dobra dela upućena drugim ljudima, analiziranje sopstvenih misli i postupaka suština su hrišćanskog posta. To je jednako važno kao i molitva i drugi hrišćanski religijski običaji, a svi oni zajedno pogoduju i mentalnom i fizičkom zdravlju - istakla je Budimka Novaković.
Dugo žvaćite hranu, uzimajte do 1,5 l vode dnevno
- tokom posta svakog dana konzumirajte 1,5 l vode i 1,5 l nezaslađenog čaja
- jedite što više mešanog voća i povrća
- unosite u organizam što više vitamina i minerala, naročito vitamina C (do jedan gram dnevno)
- hranu žvaćite dugo
Odustanite od hrane visoke energetske gustine
Smanjite količinu hrane
Nutricionistkinja Budimka Novaković istakla je da je pravilan post zdrav i da blagotvorno deluje na sve odrasle zdrave osobe, a naročito na one koje se inače preobilno hrane.
- Ishrana tokom hrišćanskog posta nije stres za čovekov organizam, već blagoslov za zdravlje. Međutim, ona nije pogodna za malu decu, mališane predškolskog i školskog uzrasta, trudnice, dojilje, sportiste i osobe koje obavljaju teške fizičke poslove. Takođe, post nije nutritivno rešenje ni kad su u pitanju neke bolesti. Naglasila bih da savremeni način života i ishrane ne zahtevaju ponavljanje posta samo pred velike hrišćanske praznike, već i sprovođenje trajnog „posta“, pre svega kad je u pitanju količina konzumirane hrane, posebno hrane visoke energetske gustine i zaslađenih bezalkoholnih napitaka i alkohola - istakla je Novakovićeva.