Foto: RTRS

Pred razrešenjem

DODIK: SNSD bliže odluci da ne bude deo vlasti na nivou Federacije BiH

Tako će stranka imati manje odgovornosti, ali sigurno neće aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili SDA, hrvatski Demokratski front i opozicione stranke iz RS, kaže predsednik Srpske

Planeta
> 17:40h

BANJALUKA - Predsednik RS i SNSD Milorad Dodik rekao je danas da je ta partija, iako legitimni predstavnik srpskog naroda i RS, bliže odluci da ne učestvuje u vlasti na nivou BiH.

"Ne interesuje nas zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović kao neko ko daje milostinju", rekao je Dodik novinarima posle sastanka s predsednikom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Takođe je napomenuo da će SNSD, ukoliko ne bude u vlasti BiH, imati manje odgovornosti, ali "sigurno neće aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili Stranka demokratske akcije, hrvatski Demokratski front i opozicione stranke iz RS". Nedavno su, naime, predstavnici SDA, DF i opozicionih srpskih stranaka (SDS, PDP i NDP) potpisali sporazum o vlasti u BiH. To je urađeno na inicijativu Izetbegovića koji je Dodika i njegov SNSD ocenio kao neprihvatljive partnere u vlasti.

Čović je naglasio da će HDZ BiH u svim varijantama biti deo vlasti na nivou BiH. Ta stranka je najpre sklopila dogovor o formiranju vlasti sa SNSD na svim nivoima, zalažući se za načelo da pobednici u sva tri naroda formiraju državne institucije. Kasnije je, međutim, Čović postigao dogovor i sa SDA, na inicijativu Izetbegovića, ali i napominjući da ne odustaje od saradnje sa Dodikom.

Tako su i danas obojica ponovo ocenili da je saradnja SNSD i HDZ veoma dobra i da takva i ostaje, pri čemu je Dodik precizirao da ostaju partneri na nivou Federacije i RS, preneli su mediji u BiH.