Foto: Shutterstock

Zdravo bilje

Čičak - čistač organizma

Koristi se u lečenju veneričnih bolesti, čireva, škrofula (otvrdnuća i oticanja žlezda), gihta, zastarelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom

Život
> 00:00h

Čičak (Arctium lappa), u narodu je još poznat i kao veliki čičak, konjski čičak, repuh, lopuh, veliki lopuh, podlanica. Koren ove veoma rasprostranjene dvogodišnje korovske biljke je mesnat, vretenast i dužine do 60 cm. Stablo je crvenkasto, rebrasto, grana se samo u gornjem delu i grančice su vunaste. Listovi su najkrupniji u donjem delu stabla i smanjuju se idući ka vrhu. Lice lista je tamnozeleno, a naličje je pokriveno sivim dlakama. Krunični listići su purpurnocrveni, cevasti i na vrhu podeljeni na pet delova. Čašični listići su na vrhu savijeni u obliku kukica, kojima prijanjaju za odeću ili dlaku životinja. Raste na livadama, pored puteva i na zapuštenim mestima oko naselja. Kada se i kako bere Lekoviti delovi čička su koren, listovi i seme. Koren se bere u drugoj godini, listovi kad su mladi a seme kad dozri, i odmah se suši na toplom, promajnom mestu. Njihova lekovitost, međutim, traje najviše godinu dana. Šta leči Koren čička pročišćava organizam, pospešuje izlučivanje mokraće i znoja. Koristi se u lečenju veneričnih bolesti, čireva, škrofula (otvrdnuća i oticanja žlezda), gihta, zastarelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. Čaj od mladog lišća koristi se u lečenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, gnojnih rana i ranica u ustima. Seme čička je efikasno sredstvo protiv peruti i opadanja kose. Mast od čičkovog korena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve. UPOZORENJE: Čičak ne smeju da uzimaju trudnice i osobe s hroničnim prolivom, a dijabetičari koji bi hteli da koren čička uzimaju kao hranu treba da se posavetuju s lekarom jer čičak može da snizi nivo šećera ispod normale.

ČAJ OD ČIČKA Supena kašika sitno narezanog korenja i lišća kuva se u pola litra vode pet minuta, zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen 10 minuta i na kraju se procedi. Piju se po dve supene kašike ujutru i uveče.

MAST OD ČIČKOVOG KORENA Tek izvađen koren se očisti i opere, isecka na komadiće i iscedi tako da se dobije što više soka. Pomeša se sa nesoljenom, čistom svinjskom mašću tako da se dobije gusta kašasta smesa. Mast se čuva u frižideru, dobro zatvorena u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj). Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.

ULJE OD ČIČKA Šaka suvog i samlevenog semena sipa se u bocu, nalije sa dve supene kašike 90-postotnog alkohola i ostavi tako 14 dana. Zatim se doda tri do pet dl maslinovog ulja i ostavi još 28 dana na toplom mestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom. Da se zaustavi opadanje kose, koža glave se dva puta dnevno dobro opere mešavinom jednakih delova čaja od čičkovog korena (supena kašika iseckanog korena skuva se u litru vode) i jabukovog sirćeta, a svaki drugi dan maže se čičkovim uljem.