Istorija

(VIDEO) DAN NAJVEĆEG USPEHA: Zvezda je pre 23 godine postala prvak sveta

Junak pobede nad čileanskim Kolo Kolom bio je Vladimir Jugović, koji je postigao dva od tri gola tadašnjeg prvaka Evrope

Fudbal
> 00:00h

Pre tačno 23 godine, 8. decembra 1991. fudbaleri Crvene zvezde su u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju savladali čileanski Kolo Kolo (3:0) i osvojili titulu nezvaničnog šampiona sveta.

Za to priznanje klub iz Beograda borio se kao aktuelni šampion Evrope, koji je 29. maja na stadionu Sveti Nikola u Bariju u meču bez golova posle penala savladao Olimpik iz Marseja sa 5:3.

Junak trijumfa je bio dvostruki strelac Vladimir Jugović. Zvezdina radilica je pogađala mrežu protivnika u 20. i 60. minutu, dok je konačan rezultat postavio Darko Pančev u 75. minutu.

Čileancima nije pomoglo ni to što su čitavo drugo poluvreme igrali sa igračem više jer je Dejan Savićević, koji je asistirao Jugoviću kod prvog gola, isključen u 43. minutu. Južnoameričku ekipu sa klupe je predvodio Mirko Jozić koji je upravo u Čileu osvojio titulu sa mladom reprezentacijom Jugoslavije 1987. godine. Šampiona Evrope trenirao je Vladica Popović.

http://www.youtube.com/watch?v=UFCFysIi4rk
U Zvezdinom restoranu je danas priređen koktel povodom 23. godišnjice od najvećeg uspeha Crvene zvezde u istoriji kluba. Tradicionalno, ovaj dan je obeležen uz veliki broj gostiju, veterana kluba, aktuelnih igrača, rukovodstva i predstavnika medija. Prisutne je pozdravio Svetozar Mijailović, vršilac dužnosti predsednika Upravnog odbora Crvene zvezde.
Foto: cvenazvezdafk.com

"Hvala vam što ste došli da obeležimo ovaj značajan događaj za Crvenu zvezdu. Mi smo se opredelili da svake godine ova dva značajna datuma, Bari i Tokio, obeležavamo, ne iz razloga da se samo podsetimo na to sjajno vreme za naš fudbalski klub, već pre svega da i na ovaj način odamo zahvalnost onoj generaciji fudbalera i stručnih ljudi koji su taj cilj ostvarili. S druge strane, da ovim sadašnjim generacijama to bude podstrek i zvezda vodilja u svom odnosu prema fudblaskoj igri i fudbalskom klubu Crvena zvezda, da i oni nastoje da dostignu taj rezultat", rekao je Mijailović. I Vladica Popović, trener ekipe koja je u finalu savlada čileanski Kolo-Kolo, prisetio se tog dana zbog kojeg je 8. decembar postao crveno slovo u Zvezdinom kalendaru. "Uobičajeno je već dugi niz godina da se u našim prostorijama okupljamo i evociramo uspomene na današnji dan. Za sve one kojima je crveno-bela boja u srcu, dva datuma u godini bude posebna sećanja i osećaj beskrajne ljubavi. Kao šef stručnog štaba, imao sam veliku privilegiju i čast, a još veću obavezu, da zaokružim ciklus koji je te godine fudbalski klub Crvena zvezda sebi zacrtao. Pobeda u finalu nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. U toj godini smo bili svi kao jedan", rekao je između ostalog Vladica Popović.