Ministarstvo poljoprivrede odobrilo sredstvo za ubijanje miševa

OPREZ: Njive prepune otrova cink-fosfida!

Ovo hemijsko jedinjenje izuzetno je opasno i može da ugrozi bezbednost divljači, zaštićenih životinja, ali i ljudi, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo
> 21:48h

BEOGRAD - Zbog biblijske najezde glodara u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je poljoprivrednicima upotrebu do sada zabranjenog otrova cink-fosfida. Ovo hemijsko jedinjenje izuzetno je opasno i može da ugrozi bezbednost divljači, zaštićenih životinja, ali i ljudi, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Oni ističu da cink-fosfid treba upotrebljavati sa velikim oprezom i na tačno propisan način. - Veoma je otrovan čak i u vrlo malim dozama. Ne sme da ostane na površini da ne bi došao u kontakt sa ostalim životinjama. U tim slučajevima može da dođe do masovnog trovanja i pravih ekoloških katastrofa, kakva se i desila pre nekoliko nedelja u atarima Ruskog Sela, Novih Kozaraca i Srpske Crnje - poručili su u Društvu za zaštitu ptica.

Zbog toga u tom društvu strahuju da pogrešno prenete poruke mogu da ohrabre opasne i kažnjive aktivnosti na njivama, i pozivaju poljočuvare, lovce i fitosanitarne inspektore da u svakom od tih slučajeva brzo reaguju. Predlažući alternativu otrovu, Društvo navodi da njegovi članovi aktivno rade kako da bi se ptice grabljivice i sove privukle na površine na kojima je nađen veliki broj rupa, jer upravo one najbolje mogu da suzbiju voluharice. U Ministarstvu poljoprivrede juče nisu odgovorili na pitanja šta je moglo ranije da se uradi da ne dođe do najezde glodara i na koji način će Ministarstvo kontrolisati da li poljoprivrednici bezbedno koriste cink-fosfid. (R. K.)