Foto: Thinkstock

Nova nada

PROTIV EKSTREMNE GOJAZNOSTI: Pilula efikasno sagoreva masti!

Naučnici sa Harvarda uspeli su da otkriju kako da jednostavnim lekovima loše masti vrlo lako pretvore u dobre

Tech
> 00:00h

BOSTON - Pilula će uskoro zameniti traku za trčanje u borbi protiv ekstremne gojaznosti, javili su naučnici sa Harvarda. - Stvorili smo sistem koji koristi ljudske matične ćelije da traži jedinjenja sposobna da bele ili „loše“ ćelije masnoće pretvore u braon ili „dobre“ ćelije masnoće. Već smo uspeli da identifikujemo dva jedinjenja koja to mogu da odrade unutar ljudskih ćelija - rekao je Čad Kouan, istraživač sa Harvarda. Težak put Put od ovog otkrića, kaže, do bezbednih i efektivnih medikamenata možda nije lak, ali daje mnogo nade. - Dva jedinjenja koja smo otkrili do sada gađaju isti molekul, a taj molekul ima glavnu ulogu u zapaljenskim odgovorima u telu. Zbog toga bi osoba koja dugo koristi ovaj lek mogla postati imuna na njega - kaže Kouan. On dodaje da zbog toga jedinjenja treba koristiti bez modifikacija. Zanimljivo je, objašnjava, da je jedno od tih jedinjenja već na tržištu i da je odobreno za upotrebu kao lek za reumatodni artritis.

Jedno jedinjenje je već na tržištu kao lek za reumatski artritis

Bele ćelije masnoće čuvaju energiju kao lipidi i utiču na pojavu ekstremne gojaznosti, dijabetesa tipa dva i srčanih problema, dok braon ćelije masti smanjuju nivo triglicerida u telu, smanjuju otpornost insulina i sagorevaju belu masnoću.

Pionir... Čad Kouan

Matične ćelije Kouan i njegov tim otkrili su dva mala molekula koji pretvaraju matične ćelije, koje inače proizvode belu masnoću, u braon masne ćelije. One sagorevaju masnoću i smanjuju broj belih masnih ćelija u telu. - Impresionirani smo efikasnošću ovih jedinjenja i stabilnom konverzijom belih masnih ćelija u braon masne ćelije - kaže Kauan. On kaže da želi da ispita i uticaj ovih molekula da dijabetes tipa dva.

Serotonin UBRZAVANJE METABOLIZMA Tim istraživača sa Dečje bolnice Makmaster otkrio je da usporavanje metabolizma s godinama može da se zaustavi. Oni su to uspeli da urade tako što su uklonili ili inhibirali enzim koji stvara serotonin. U ispitivanju na miševima pokazali su da zaustavljanje serotonina ubrzava metabolizam i zaustavlja gojenje.