Foto: Fonet

Zvaničnici Olimpijskog komiteta naknadno reagovali na prijem pokrajine u MOK

SAD SE SETILI: Pobunili se zbog Kosova sa dva dana zakašnjenja!

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije osudio odluku o prijemu nepriznate države u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta

Ostali sportovi
> 10:00h

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije najoštrije je osudio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta o prijemu u punopravno članstvo jednostrano proglašene Republike Kosovo. Doduše, osuda je stigla sa „samo dva dana“ zakašnjenja u odnosu na prijem samoproglašene države u društvo MOK, ali se mora imati u vidu da su u OKS bili zauzeti organizovanjem svečanosti povodom proglašenja najboljih u 2014. godini. U saopštenju za javnost, koje je juče prosleđeno medijima, objašnjeno je da su čelnici MOK prekršili svoj statut, koji je na snazi od 1996. godine.

Predsednik MOK Tomas Bah

„Član 30 Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen je na način koji podrazumeva njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj. 108 od 193 članice UN. Tumačenje koje podrazumeva članstvo u UN primenjeno i 2012. godine u slučaju Kosova, kada je Olimpijski komitet Srbije zaustavio njihovu inicijativu za prijem i nastup na OI u Londonu“, stoji u saopštenju. Čelnici OKS istakli su da su pet godina uspevali da blokiraju prijem Kosova u MOK, ali da to više nije bilo moguće, kao i da je svaki korak preduzet u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije. (G. F)

Du ju spik ingliš BAHOVE IZJAVE SU LOŠE PREVEDENE OKS je demantovao i izjave predsednika MOK Tomasa Baha, odnosno pojasnio je da je reč o greškama u prevodu članka Asošijejted presa. „U članku AP jasno piše da su ‚srpski zvaničnici odbili da priznaju nezavisnost Kosova i da su se snažno usprotivili priznanju Kosova od strane MOK‘, a citirana je i izjava predsednika MOK Tomasa Baha: ‚Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, bivša NBA zvezda, nije zadovoljan odlukom koju je doneo MOK, ali je prihvata u interesu sportista‘“, korigovano je pisanje medija prethodnih dana.