Foto: Reuters

Na ivici hladnog rata: Rusija i sad u ozbiljnom sukobu

Obama ipak šalje oružje u Ukrajinu: Razmatra i vraćanje nuklearki u Evropu?

Lider Amerike dobio ovlašćenje da vojsci bivše republike SSSR da vojnu pomoć, a pojavili se i navodi da će izmestiti atomsko naoružanje

Planeta
> 00:00h

MOSKVA - Američki kongres usvojio je nacrt zakona po kojem lider SAD Barak Obama ima ovlašćenja da u Ukrajinu pošalje antitenkovsko i antioklopno naoružanje, kao i municiju za vojnike Kijeva koji se na istoku zemlje sukobljavaju s proruskim separatistima. Pored toga, u medijima su se pojavili navodi da Vašington razmatra i mogućnost vraćanja nuklearnih raketa u Evropu zbog toga što Rusija navodno testiranjem interkontinentalnih balističkih projektila krši sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa na području Starog kontinenta. Naime, u sredu je pred pododborima za oružane snage i spoljnu politiku predstavničkog doma Kongresa podsekretar za politiku u Pentagonu Brajan Mekeon rekao:

Biće naoružani do zuba... Specijalna oprema stiže Ukrajincima iz SAD

Oštra reakcija iz Dume - Trenutno nemamo nuklearne projektile koji se lansiraju s kopna u Evropi zato što su zabranjeni sporazumom. Ali, i to bi očigledno mogla da bude jedna od opcija za razmatranje. Na takve navode, posebno na slanje američkih vojnih snaga u bivšu republiku SSSR, oštro su reagovali poslanici Ruske dume. - To govori da Vašington i nije baš zainteresovan za smirivanje sukoba na ukrajinskoj teritoriji. Sve to izgleda kao da koristi tu zemlju kako bi na bilo koji način ciljao u Rusku Federaciju. Za nekoliko godina Ukrajina će se pretvoriti u siromašnu i gladnu zemlju sa antiruskom vladom koja će učiti svoj narod da mrzi Ruse. Trebalo bi da preispitamo predlog da preventivno vojno reagujemo u Ukrajini kako bi se sprečile šire posledice - naglasio je levičar Mihail Jemeljanov.

Očekuje se reakcija... Vladimir Putin

Promenili odluku Usvajanje nacrta zakona, koji Obama tek treba da potpiše kako bi stupio na snagu, izazvalo je salvu komentara u svetu, pogotovo zbog činjenice da su SAD, kada je o ukrajinskoj krizi reč, sve vreme odbijale da vojno učestvuju u tim sukobima. Inače, zakon ovlašćuje američkog predsednika da obezbedi opremu i obuku za ukrajinske snage „u cilju suprotstavljanja ofanzivnom oružju i ponovnog uspostavljanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“. Vojni analitičari još ranije su upozoravali da bi slanje američke vojne pomoći bilo rizično iz više razloga. Jedan od njih je nemogućnost predviđanja reakcije Rusije na to, a drugi opasnost u čijim bi rukama oružje moglo da završi, s obzirom na to da na istoku Ukrajine već mesecima dejstvuju paravojne neonacističke formacije.

Meta „Gasprom“ RJAPKOV: ODGOVORIĆEMO AMERIKANCIMA Američki zakonodavci usvojili su i nacrt zakona o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji. Na to je reagovao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov rekavši da će Rusija odgovoriti SAD. Ovog puta na udaru su posebno ruski vojni i energetski sektor jer se omogućava uvođenje sankcija „Gaspromu“ i „Rosoboroneksportu“. Odluka, na primer, nalaže Obami da uvede sankcije „Gaspromu“ u slučaju da smanji količine gasa zemljama NATO, ali i Ukrajini.