Ovo nije naučna fantastika

NEMAČKI VELIKI BRAT: Razvijen sistem koji otkriva zločine pre nego što se dese!

Nemački Precobs sistem oslanja se na podatke o lokaciji, vremenu, i drugim detaljima o prethodnim zločinima

Tech
> 02:26h

Policija u Berlinu razmišlja o uvođenju softvera koji predviđa zločine, a čak je i dala ime budućem softveru - „Precobs“ - aludirajući na termin iskorišćen u američkom naučnofantastičnom filmu „Minority Report“.

Program koji predviđa kada i gde će najverovatnije da se dogodi zločin, na osnovu različitih podataka, razvila je nemačka firma i trenutno ga testira policija u Bavarskoj. Berlinska policija čeka preliminarne rezultate iz Bavarske pre nego što će odlučiti da li da uvede Precobs.

Ime predstavlja skraćenicu od „Pre-Crime Observation System“. Takođe, ime Precobs podseća na termin precog, iskorišćen u filmu „Minority Report“, koji se odnosi na medijume koji predviđaju zločine pre nego što se oni dese. Nemački Precobs sistem oslanja se na podatke o lokaciji, vremenu, i drugim detaljima o prethodnim zločinima, npr. provalama. Kada dođe do incidenta, softver analizira podatke kako bi došao do šablona koji će ukazati na buduću metu.

Softver je razvio Institut za tehnike predviđanja zasnovane na šablonima u Oberhauzenu. Prvi rezultati testova na provalama u bavarskim gradovima Minhen i Nirnberg deluju „obećavajuće“, rekao je ministar unutrašnjih poslova, Joakim Herman.

Međutim, u utorak su se oglasili građanski aktivisti zbog zabrinutosti da bi mogli da se koriste lični podaci za rad softvera.

(Webtribune.rs)