Vek od pobede u Kolubarskoj bici

KRALJ PETAR I ZA ISTORIJU: Za Srbiju moramo pobediti ili umreti

Kralj Petar I Karađorđević sišao u rovove među iscrpljene srpske vojnike i govorom ih motivisao da poraze brojnije i bolje opremljene Austrougare

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Deco moja! Vi ste se zakleli da branite otadžbinu i svog kralja, ali ja vas razrešavam zakletve date meni, jer životi, i vaši i moj, pripadaju samo Srbiji, za koju sada moramo pobediti ili umreti - poručio je kralj Petar I Karađorđević srpskim vojnicima u blatnjavim rovovima tokom Kolubarske bitke.

Ove reči podigle su moral izgladnelim, bosim i nedovoljno naoružanim soldatima i pokrenule ih da ostvare jednu od najslavnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, izvojevanu na današnji dan pre tačno 100 godina. Čika Pera, kako su ga od milošte zvali vojnici, stao je ispred njih u trenutku kad se u Beču već slavila pobeda, a strani mediji javljali o propasti Srbije. - Ja sam došao među vas da je (Srbiju, prim. aut.), sa onima koji hoće da se bore za njenu slobodu, odbranimo ili da poginemo! Među vama ima i onih koji su posustali, i zato neka svaki onaj koji ne može slobodno odloži oružje i vrati se kući, ja mu praštam. Ostali napred! - kazao je kralj.

Predvođena generalom Živojinom Mišićem, koji je na čelu Prve armije zamenio ranjenog generala Petra Bojovića, srpska vojska je izvojevala pobedu zahvaljujući strategiji koja se i dan-danas izučava na najprestižnijim vojnim akademijama u svetu.

Tomislav Nikolić PERJANICA RATNE EPOPEJE SRBIJE Uz vojne i državne počasti, u okviru spomen-hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu, juče je u prisustvu visokih zvanica obeležena stogodišnjica Kolubarske bitke. - Kolubarska bitka je najveća perjanica slavne i pobedničke ratne epopeje Srbije, ne samo u Velikom ratu. Dobijena je koliko veštinom vojskovođa toliko i predanošću svakog vojnika - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Poslali falš robu SAVEZNIČKA MUNICIJA NEUPOTREBLJIVA Suočena s nedostatkom artiljerijske municije, srpska vojska se u oktobru 1914. obratila za pomoć saveznicima. U drugoj polovini novembra municija stiže iz Francuske, ali pokazalo se da ne odgovara srpskim topovima, jer su čaure bile duže za 2,5 mm. Municija je hitno železnicom prebačena u Niš, gde je demontirana, a odatle u topolivnicu u Kragujevcu, gde su čaure skraćene. Zbog blatnjavih puteva municija je na front transportovana železnicom, a zbog brzine kojom je to urađeno vojvoda Radomir Putnik, načelnik štaba vrhovne komande, železnicu je nazvao „petom srpskom armijom“.

Značaj Kolubarske bitke PREOKRENULA TOK VELIKOG RATA - Austrougarska nije uspela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa je Nemačka morala da pošalje pomoć u ljudstvu na balkanski front, što ju je oslabilo u borbi na preostala dva fronta sa snagama Centralnih sila tokom 1915. - Srpska pobeda odložila je ulazak Bugarske u rat i doprinela odluci Kraljevine Italije da uđe u sukob na strani Antante. - Posle poraza u Kolubarskoj bici general Oskar fon Poćorek smenjen je sa čela austrougarske vojske, dok je general Živojin Mišić unapređen u čin vojvode.

1.300 kaplara JUNAŠTVOM PODIGLI MORAL VOJSCI Za popunu iznurene srpske vojske, osim regruta i vojnih obveznika, upućeno je i 1.300 đaka - podoficira iz vojne škole u Skoplju. Mladići su pre kraja obuke dobili čin kaplara, a slanje golobradih dečaka u grotlo Kolubarske bitke predstavlja simbol žrtvovanja za slobodu.