Foto: Reuters

Katanac

ŠIRE ANTISEMITIZAM I TEORIJE ZAVERE: Zatvaraju saudijsku školu u Beču!

Škola do kraja januara mora vlastima da dostavi sudski overene prevode svih svojih udžbenika

Austrija
> 21:58h

BEČ - Bečki Gradski školski odbor doneo je odluku o zatvaranju privatne "Saudijske škole kraljevstva Saudijske Arabije" u trećoj bečkoj opštini Landštrase (Landstrasse). Odluka stupa na snagu sa završetkom 2014./2015. školske godine, piše danas austrijski Hojte.

Iako se kao glavni razlog navodi to što škola nije u roku dostavila potrebnu dokumentaciju za dozvolu za rad, jedan od razloga zatvaranja je i što neki od istorijskih udžbenika koji se koriste u školi sadrže antisemitske tekstove i lekcije sa svetskim teorijama zavera. Zbog toga škola do kraja januara mora vlastima da dostavi sudski overene prevode svih svojih udžbenika.

Prema saopštenju Gradskog školskog odbora, ova institucija dostavila je 19. novembra ove godine školi zahtev da im do 1. decembra dostave imena direktora škole, dosadašnjih nastavnika, kao i spisak predavača za aktuenu 2014./2015. školsku godinu.

Međutim, pošto do određenog roka iz škole nije stigao nijedan dokument, Gradski školski odbor je u petak 12. decembra školskim vlastima pismenim putem prosledio odluku o zatvaranju. Moguću žalbu na ovu odluku školske vlasti mogu da upute u roku od četiri nedelje.