Foto: Dado

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio

PRIVILEGOVANI: Izvršitelji zarađuju i do 300.000 evra!

Telo Vlade Srbije upozorava da državna preduzeća daju poslove privatnicima mimo Zakona o javnim nabavkama, što vodi velikim zloupotrebama

Društvo
> 17:54h

BEOGRAD - Savet za borbu protiv korupcije objavio je izveštaj o reformi pravosuđa, u kojem je Vladi Srbije skrenuo pažnju na ogromne nepravilnosti u radu privatnih izvršitelja. Omogućeno im je sticanje visokog profita, a pojedinci od državnih preduzeća naplate i do 300.000 evra, dok zauzvrat država ne dobija ništa osim poreza. Država ništa ne dobija - Za radnje za koje su ranije naplaćivane sudske takse sada se plaća nagrada i naknada troškova izvršiteljima u skladu sa tarifom koju propisuje ministar (Nikola Selaković, prim. aut.), a izvršitelji plaćaju samo porez. Za komunalne predmete su monopolisti, tako da je njihov položaj izuzetno privilegovan i uz visoku tarifu omogućava im visok profit - navodi se u izveštaju: - Ne postoji pravilo da su izvršitelji dužni da u republički budžet uplaćuju deo nagrade, iako im je povereno javno ovlašćenje, već kao i svi drugi preduzetnici samo plaćaju porez. Istovremeno, Savet ukazuje i da državna komunalna preduzeća prilikom izbora izvršitelja ne primenjuju Zakon o javnim nabavkama jer je Komora izvršitelja u svom kodeksu navela da se za angažovanje ne primenjuje pomenuti zakon. - To otvara prostor za nesagledivu korupciju. Izbor izvršitelja i broj predmeta koji im se dodeljuje zavisi od čelnika preduzeća - navode u Savetu. Ispitati direktore U ovom izveštaju su posebno navedeni primeri moguće korupcije na teritoriji Beograda. Istraživanje Saveta uključilo je šest preduzeća - „Infostan“, „Telekom Srbije“, „Elektrodistribucija Beograd“, „Parking servis“, „Gradske pijace“ i „Pogrebne usluge“. Zaključeno je da nijedno ne sprovodi javne nabavke prilikom izbora izvršitelja, kao i da se predmeti ne raspoređuju jednako. Posebno je zanimljiv slučaj „Infostana“, koji je samo jednom izvršitelju dodelio 6.057 predmeta i predujam od 30 miliona dinara, dok je drugi dobio 1.012 predmeta i predujam od 4,8 miliona dinara. Svi kasnije imenovani izvršitelji dobili su znatno manje predmeta. U Savetu smatraju da nadležni organi treba da ispitaju veze čelnika svih komunalnih preduzeća u Srbiji sa izvršiteljima, kojima se dodeljuje najveći deo predmeta jer postoji velika mogućnost korupcije.

Saša Janković IZVRŠITELJI PRIMANJIMA UGROŽAVAJU GRAĐANE Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je juče da visine nagrada i naknada za rad izvršitelja ugrožavaju egzistenciju građana lošeg materijalnog stanja. Takođe, ombudsman je ukazao da je potrebno pojačati kontrolu rada izvršitelja. „Infostan“, „Telekom“ i „Parking servis“ NIGDE NISMO POGREŠILI U IZBORU IZVRŠITELJA U „Infostanu“ kažu da postupaju u skladu sa mišljenjem Komore izvršitelja, po kome izvršitelji moraju da budu izuzeti iz primene Zakona o javnim nabavkama. U „Telekomu“ navode da postupke izvršenja dodeljuju izvršiteljima nadležnim za „Telekom“. „Parking servis“ ističe da su od Komisije za zaštitu prava ponuđača dobili potvrdu da nije potrebna javna nabavka.