Uspeh radnika Hitne pomoći

PODVIG: Bolničari pacijenta prevezli na konju!

Medicinski tehničar i vozač saniteta sve učinili za teškog srčanog bolesnika

Crna Hronika
> 19:20h

KURŠUMLIJA - Medicinski tehničar Novak Novaković i vozač saniteta Radojko Stefanović na nesvakidašnji način uspeli su da teškog srčanog bolesnika Vukoja Pavićevića (81) bezbedno prevezu iz udaljenog planinskog sela Trpeze do bolnice. Naime, pošto im se sanitet zaglavio u blatu, oni su peške otišli do pacijenta, a onda ga na njegovom konju spustili do saniteta. Uz velike muke, vozilo su nekako izvukli iz blata i prevezli starca, usput zbrinuvši i životinju. Pet sati na terenu - Ukupno smo pet sati proveli na terenu. Kada nam se sanitet zaglavio na tri kilometra od Vukojeve kuće, bez razmišljanja krenuli smo peške do njega. S obzirom na to da je reč o teškom srčanom bolesniku, koji je jedva pokretan, nismo znali kako da ga prebacimo do saniteta. Setili smo se da ima konja, pa smo ga osedlali i Vukoja postavili, pridržavajući ga sve vreme dok smo se spuštali - priča za Kurir Novak Novaković. On ističe da im je najveća muka bila da izvuku sanitet iz blata. - Rukama smo sklanjali blato i postavljali grane ispod guma. Kad smo već izgubili nadu, nekako smo uspeli da okrenemo vozilo i vratimo se u Kuršumliju - dodaje naš sagovornik.

Dužnost i obaveza Bolničari nisu zaboravili na životinju, već su je ostavili u selu Vuča u štali poznanika. - Ovo nije prvi put da se srećemo sa sličnim situacijama. To što se zaglavio sanitet i što smo morali da pešačimo do pacijenta je naša dužnost i obaveza jer kao Hitna služba tome i služimo - ističe tehničar Novaković. (Z. B.)

Starina zahvalan momcima iz Hitne pomoći DEDA VUKOJE: SVAKA IM ČAST Vukoje, koji je zadržan na lečenju u prokupačkoj bolnici, kaže da nije mogao da veruje kako su požrtvovani bili momci iz Hitne pomoći. Toliko su se namučili, a nijednog trenutka nisu oklevali. Svaka im čast i hvala za sve što su učinili za mene - kaže Vukoje. Ovaj starac u zaseoku Trpeze živi sa ćerkom i jedini su meštani u prečniku od najmanje sedam kilometara.