Foto: SINA

Nova moda u BiH

DECA PRAVE DECU: 7 učenica osnovne škole zatrudnelo na ekskurziji

Sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić ističe da je strašno da devojčice stare 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu

Planeta
> 00:00h

SARAJEVO - Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić istakao je da deca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnose i naveo da su osnovci iz jednog malog mesta u Bosni i Hercegovini otišli na petodnevnu ekskurziju i nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnelo na ekskurziji.

On je rekao da je razlog za to nemaran odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema vaspitanju dece.

Babić je istakao da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posledica poput steriliteta, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prevremenih porođaja.

"U RS se između 15 i 18 odsto ljudi bori sa sterilitetom, imamo oko 15 odsto spontanih pobačaja i između pet i deset odsto prevremenih porođaja", precizirao je Babić.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, rodila je 31 maloletnica, četiri su su stare 15 godina, deset 16 godina i 17 pacijentica od 17 godina.

Problem maloletničkih trudnoća u BiH iz godine u godinu sve je izraženiji, ali šokiraju i podaci o porastu broja seksualno aktivnih devojčica između 13 i 15 godina.

Tako je na internet stranici Ispovijesti, gde devojčice traže savete od stručnjaka, ginekologa, vršnjaka, jedna od njih napisala:”Rado bih spavala sa svojim momkom, iako imam 14 godina… Ali se plašim osuđivanja okoline.

Na toj stranici mogu se naći i informacije prema kojima dečaci stari 11 godina stupaju u seksualne odnose, piše Dnevni avaz .

Sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić ističe da je strašno da devojčice stare 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu.

On je upozorio da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visoko rizični.

“Očito je da deca nemaju dovoljno zdravstvenog vaspitanja pa se upuštaju u takve stvari, ne znajući kakve posledice mogu imati. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne sme se dopustiti da decu ulica uči intimnim stvarima, pa ih onda život šamara”, rekao je Mehmedbašić.