Foto: CILE

Stekao zavidnu imovinu

GROF OD ŠUMADIJE: Radomir Nikolić ima njive, šume, vinograde, livade, kuće...

Prema zvaničnoj biografiji, sin predsednika Srbije je radio kao privatnik, a zatim kao službenik u Komercijalnoj banci i u JP „Srbijagas“, gde su prosečne plate oko 70.000 dinara

Politika
> 12:30h

Sin predsednika Srbije Radomir Nikolić, odnedavno gradonačelnik Kragujevca, do svoje 38. godine stekao je zavidno bogatstvo. Nejasno je samo kako. Pošto je pre mesec i po dana postao javni funkcioner, Radomir Nikolić je imao obavezu da dostavi podatke o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije. Javnost prvi put ima uvid u to kako živi i šta sve poseduje predsednikov sin.

Samo letimičnim pogledom na njegovu imovinsku kartu stiče se utisak da je šef Izvršnog odbora SNS pravi šumadijski veleposednik, piše Blic. U svom vlasništvu ima blizu 10 hektara zemlje i nekoliko nekretnina ukupne površine 740 metara kvadratnih. Osim porodične kuće i oko sedam ari zemlje koje je dobio na poklon, sve ostalo je kupio. Nikolić je naime, kako je to naveo u imovinskoj karti, izgradio tri vikendice, letnju kuhinju i garažu. Samo jedna njegova „vikendica“ ima čak 225 kvadrata. Druga “vikendica” je nešto manja, poput petosobnog stana, ali za razliku od prve, nema tavan, već samo podrum i prizemlje.

Letnja kuhinja od 73 kvadrata Impozantna je i površina objekta koji je Nikolić prijavio kao “letnju kuhinju”, iako ima čak 73 kvadrata i veličine je trosobnog stana. Gradonačelnik Kragujevca, osim političkih, ima i poljoprivrednih ambicija. U Bajčetini, prema podacima koje je dostavio Agenciji, kupio je nešto više od pet ari šume. Vlasnik je i vinograda koji se prostire na placu od oko četiri ara.

U rodnom selu svog oca takođe je kupio livadu i njivu ukupne površine oko osam hektara. Nikolić je i vlasnik zemlje koja se nalazi na teritoriji grada Kragujevca. Na poklon je dobio jednu njivu i zemljište od oko sedam ari, dok je ostalo kupio. Agenciji je prijavio da nema deviznu štednju, kola u svom vlasništvu, kao i da ne koristi stan u službene svrhe. Prema zvaničnoj biografiji, Radomir Nikolić je radio kao privatnik, a zatim kao službenik u Komercijalnoj banci i u JP „Srbijagas“, gde su prosečne plate oko 70.000 dinara. Detaljnijih podataka o njegovom radnom iskustvu i godinama koje je proveo na određenom radnom mestu nema. Kao gradonačelnik prima platu 126.000 dinara. Nikolić je oženjen Milicom i imaju troje dece. Radomira Nikolića smo hteli da pitamo kako je stekao sve što ima i kako se to postiže u Srbiji, ali se juče nije javljao na telefon. Sin ima više od oca Podaci o imovini Radomira Nikolića otkrili su da predsednikov sin poseduje daleko vredniju imovinu od svog oca. Tomislav Nikolić, kako piše na sajtu Agencije, ima nešto više njiva i livada od Radomira, ali je daleko siromašniji u nekretninama - ima „samo“ petosobni stan od 190 kvadrata, koji je kupio. Šef države je od svog sina dobio na poklon i automobil “audi 6”, proizveden 2003. godine.