Foto: Profimedia

GLAVNE TAJNE ZDRAVE HRANE

KAKO DA KUVATE BOLJE: 3 greške koje svi pravimo kad spremamo krompir

Da li ste znali da je krompir namirnica uz koju nikada nećemo biti gladni? A osim toga, bogata je vitaminima koji su nam neophodni za zdrav organizam. Međutim, sledeće tri greške u pripremi krompira skoro svi činimo...

Pop kultura
> 00:04h

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lovesensa Kuvanje oljuštenog i isećenog krompira Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. Kada je neophodno da ga oljuštite, pazite da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina. Zamrzavanje jela s krompirom Krompir nije poželjno zamrzavati, bilo da je svež ili u pripremljenom jelu. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Krompir je najbolje čuvati u drvenim kutijama i to u tamnoj i suvoj prostoriji. Time se sprečava klijanje, kojim se iz krompira gube hranljive vrednosti, a ukoliko klice izrastu treba ih što brže odstraniti. Podgrevanje krompira Termički obrađen krompir ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije, toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako treba izbegavati takvu redovnu praksu. SA SAJTA LOVESENSA PROČITAJTE JOŠ: 7 zdravih namirnica sa kojima nipošto ne smete preterivati Domaće mint čokoladice (bez glutena, vegan) Mnogo više od kuvanja: začinite svoj put ka zdravlju i isceljenju Recept iz "Zemlje snova": kako da gajimo đumbir kod kuće Frape od čokolade i kelja protiv osteoporoze