ALPSKE ZEMLJE U PROBLEMU

TURIZAM TRPI ZBOG ODNOSA ZAPADA I RUSIJE: Nema ruskih turista, ukinuti letovi Moskva-Inzbruk!

Rusi čine mali deo ukupnog broja turista u alpskim zemljama, daleko ih je manje od domaćih turista, ali su, kao veliki potrošači, bili dobrodošli u ski centrima koji su želeli da prošire biznis

Austrija
> 17:00h

PARIZ - Zahlađenje odnosa Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize i veliki pad rublje osetili su zimski centri širom Evrope, u prvo redu oni u Austriji, Francuskoj i Nemačkoj.

Tako je ruska aviokompanija Aeroflot ove sezone ukinula letove koje je godinama imala od Moskve do Inzbruka svake sedmice.

Hotelijeri, taksisti i najveći ski centri u zimskim odmaralištima na francuskim Alpima kažu da će priliv ruskih turista, koji su prethodnih godina dolazili u velikom broju, ove sezone osetno opasti, zbog ekonomske krize u Rusiji, sankcija Zapada i pada cene nafte.

Vrednost ruske valute je ove sedmice dostigla rekordno nizak nivo, 80 rubalja za dolar. Cena nafte, najvažnijeg izvora prihoda ruske ekonomije, skoro je prepolovljena u odnosu na 107 dolara po barelu, koliko je koštala ovog leta. Nove okolnosti će sprečiti i ruske bogataše, ali i one iz srednje klase, da zimski odmor provedu u inostranstvu.

Zbog zategnutih političkih odnosa Rusi će verovatno biti manje zainteresovani za putovanja u zemlje EU, dok će pad rublje i cene nafte imati veliki udar na novčanike ruskih turista. Mnogi Rusi će, prema oceni nekih analitičara, ostati kod kuće iz patriotskih razloga i, umesto da otputuju u inostranstvo, zimski odmor provesti u ruskom odmaralištu Sočiju, gde su bile održane zimske olimpijske igre.

Rusi čine mali deo ukupnog broja turista u alpskim zemljama, daleko ih je manje od domaćih turista, ali su, kao veliki potrošači, bili dobrodošli u ski centrima koji su želeli da prošire biznis. Takođe, kalendar verskih praznika i odmora dovodi Ruse u evropska skijališta početkom januara, kada se većina zapadnih turista vraća na posao, tako da to hotelijerima i ski centrima produžava sezonu za dve nedelje i omogućava dodatnu zaradu. Manje ruskih turista bilo je i u Austiji, Nemačkoj, Kipru i Engleskoj. Najpopularnija zimska destinacija među ruskim turistima poslednjih godina bila je Austrija, u kojoj se i te kako oseća nedostatak ruskih turista.

U nemačkom regionu Gornja Bavarska u septembru je zabeležeo 20 odsto manje turističkih poseta Rusa u odnosu na pre godinu dana. Portparol hotela Cugšpice (Zugspitze) u Garmiš-Partenkirhenu, jednom od najpopularnijih ski centara među bogatim Rusima, kaže da ako se rezervacije za decembar značajno ne povećaju, ruskih turista će u tom hotelu biti 40 odsto manje.

Broj Rusa koji su posetili Kipar ove godine opao je za 20 do 25 odsto, izjavio je šef udruženja hotelijera Haris Loizides.