Foto: Rojters

Podigli nivo pripravnosti

POJAČANE ANTITERORISTIČKE MERE: Žuti alarm u bečkom javnom prevozu!

Osim na ponašanje ljudi, zaposleni moraju pojačano da motre i na ostavljene stvari i sve druge sumnjive predmete

Austrija
> 14:00h

BEČ - Služba za zaštitu državnog poretka Austrije i borbu protiv terorizma dala je nalog bečkom Gradskom saobraćajnom preduzeću (Wiener Linien) da podigne nivo pripravnosti na Sigurnosni stepen 2 - žuti u čitavoj svojoj mreži.

Svi zaposleni u javnom gradskom prometu su obavezni da sa povećanom pažnjom, lično i preko instalisanih nadzornih kamera, konstantno prate sve šta se događa u i oko stanica i saobraćajnih ruta. Osim na ponašanje ljudi, zaposleni moraju pojačano da motre i na ostavljene stvari i sve druge sumnjive predmete.

Veliki broj putnika u vozilima javnog prevoza u danima pred Božić i Novu godinu svakako su potencijalni izazov za teroriste. Turistička okupljališta su takođe potencijalni cilj, o čemu je dokaz i nedavna islamska teroristička pretnja jednom većem hotelu za skijaše na zapadu Austrije. Pretnja je stigla nakon što je u velikoj raciji u Beču, Lincu i Gracu krajem novembra uhapšeno više islamista osumnjičenih za terorističko udruživanje.

Ovom racijom Austrija je poslala snažan signal da više neće trpeti vršljanje džihadista na svojoj teritoriji. Austrijski čuvari državnog poretka i borci protiv terorizma znaju da borci za Islamsku državu Austriji sada zauzvrat mogu poslati "svoj signal".

Hajnc Kristijan Štrahe

Štrahe: Dolazi na naplatu to što smo zatvarali oči!

Povodom povećane opasnosti od islamskog terorizma u Austriji se Kronen Cajtungu (Kronen Zeitung), najtiražnijem dnevnom listu u državi, javio Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), prvi čovek Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

"Već deset godina FPÖ upozorava na radikalnu islamističku aktivnost u Beču. Druge su se partije, međutim, ismevale ovim upozorenjima. Sada na naplatu dobijamo ono pred čim smo toliko dugo zatvarali oči", kaže Štrahe.