Dan samostalnosti Slovenije

Centralna državna proslava i svečana sednica parlamenta su održani još u utorak, a proslave će se odvijati i danas u celoj državi

Planeta
> 11:00h

LJUBLJANA - Na današnji dan pre 24 godine slovenačka skupština je objavila rezultate plebiscita o otcepljenju od Jugoslavije zbog čcega se 26. decembar slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.

Centralna državna proslava i svečana sednica parlamenta su održani još u utorak, a proslave će se odvijati i danas u celoj državi. Na državnoj proslavi je premijer Miro Cerar ocenio da Slovenija ima državu, ali i da je kriza upozorila da je mora još jednom zaslužiti na način da se odupre vlastitim slabostima kao što su pohlepa, neznanje i nepoštovanje. Na svečanoj sednici parlamenta je predsednik Milan Brglez pored ostalog rekao da je Slovenija u poslednje 24 godine postigla mnogo, a sada se čini da ne zna više tačno kako da se izvuče iz trenutnih prilika. Povodom godišnjice samostalnosti ljubljanski nadbiskup Stane Zore održao je misu za domovinu na kojoj je rekao da je radost iz vremena osamostaljivanja nestala i pozvao na drugačiji odnos prema državi i domovini.