Foto: AP

Ban Ki Mun apeluje

OBESIĆE 500 TALIBANA: UN zatražile od Pakistana da ukine smrtnu kaznu

Pakistan je moratorijum na smrtnu kaznu imao od 2008. ali ga je ukinuo i, u odgovoru na napad na školu u Pešavaru, obešeno je šest osuđenika na smrt zbog terorizma

Planeta
> 03:42h

NJUJORK - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od premijera Pakistana Navaza Šarifa da ukine smrtnu kaznu i obnovi moratorijum na izvršenje te kazne nad onima kojima je već izrečena, saopštile su danas UN.

Ban je u telefonskom razgovoru sa Šarifom u četvrtak izrazio saučešće povodom ubistva 149 osoba, od kojih 133 učenika tokom napada talibana u Pešavaru na severoistoku Pakistana.

"Uz puno uvažavanje teških okolnosti, generalni sekretar pozvao je pakistansku vladu da prekine pogubljenje zatvorenika i vrati moratorijum na najstrožu kaznu", navodi se u saopštenju. Šarif je Banu rekao da će sve zakonske norme biti poštovane na suđenjima.

Pakistan je moratorijum na smrtnu kaznu imao od 2008. ali ga je ukinuo i, u odgovoru na napad na školu u Pešavaru, obešeno je šest osuđenika na smrt zbog terorizma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da narednih nedelja pogubi 500 ljudi, dok je Vlada odlučila da vojni sudovi preuzmu sdujenja za terorizam.