Foto: Profimedija

Da bude brže i lakše

12 FENOMENALNIH SAVETA: Ovo su trikovi koji će vam olakšati pretragu na Guglu!

Ako kliknete na ikonu Gugl mikrofona na traci za pretraživanje i nakon toga izgovorite "give me a love quote" ili "I love you", prikazat će vam se ljubavne izjave, izreke, stihovi i slični sadržaji...

Tech
> 00:00h

Gugle koristimo svaki dan, ali novih saveta uvek ima, trikova koje možemo naučiti, a koji će nam pomoći da pretraživanje učinimo bržim i lakšim.

1. Koristite navodnike (") za traženje određene fraze Ovo je većini poznat i vrlo jednostavan trik: Ako grupu reči obuhvatite navodnicima pretraživač će izbaciti samo one fraze koje odgovaraju poretku reči kakav ste naveli i time ćete uštedeti na vremenu jer se nećete izgubiti u moru sličnih fraza.

2. Koristite zvezdicu (*) ako za neku od reči unutar fraze niste sigurni Ovo je posebno korisno u slučaju kada vam nisu poznate sve reči u frazi koju tražite, ili ako za neke od reči niste sigurni da su ispravne. Ovaj trik koristan je kod, primerice, pretraživanja imena pesama: znate otprilike taj stih, ali niste sigurni da baš znate i sve reči unutar njega. Reč zamenite "zvezdicom” i Gugle će znati o čemu "pričate".

3. Znak "minus" (-) koristite ako želite u sklopu pretrage eliminišete određene pojmove Tražite automobile, ali vas ne zanima BMW! Upišete "automobili -BMW" i Gugle će shvatiti.

4. Koristite prečicu "site": Ako tražite određeni pojam, ali samo na određenoj veb stranici Na primer, želite da pretražite Kurir tako da vam pretraživač izbaci članke u kojima je spomenut pojam "Google". Upišite "Google site:Kurir.rs” i problem je rešen.

5. Jeste li znali da Guglova arhiva vesti sadrži vesti starije od 100 godina? Google News nudi opciju pretraživanja arhive vesti koje datiraju od sredine 80-ih godina, i koja sadrži novine iz celog sveta.

6. Kod pretraživanja hrane možete da dobijete različite podatke I to vrlo detaljne rezultate. Niste sigurni je li bolji pirinač ili testenina? Šta je kaloričnije? Jednostavno je - upišite u Gugl pretraživaču "pirinač vs. testenina” i dobićete detaljno poređenje nutritivnih sastojaka, broja kalorija i slično.

7. Koristite DEFINE: ako želite da saznate značenje i etimologiju neke reči Na primer, ako upišete "DEFINE:internet", Gugl će vam ponuditi detaljno značenje tog pojma, etimologiju reči, pa čak i učestalost korišćenja. Postupak vredi i za reči koje ne pripadaju književnom jeziku, na primer za izraze iz slanga, pa čak i za akronime.

8. Ako kojim slučajem želite da vam se ekran nagne, Gugl takođe ima rješenje Ovo je šaljiva dosetka Guglovih inženjera i nema veze s pretraživanjem. Možda ste već čuli, ali nije na odmet da vas podsetimo. Samo upišite u Gugl pretraživaču "tilt" i to je to.

9. Ako ste fan igrice "Atari Games"… …onda je korisno znati da unosom njenog imena bez navodnika u Guglov pretraživač slika, odmah možete započeti s igranjem.

10. Jeste li ikada naišli na fotografiju koja vam izgleda poznato, ali se ne možete tačno setiti odakle? Ono što vam savetuju iz Gugla da fotografiju stavite i potom je ubacite u pretraživač fotografija. Gugl će vam potom izbaciti rezultate s istim ili sličnim fotkama koje već postoje.

11. Gugl je prošli mesec lansirao opciju pomoću koje za vas doslovce - baca novčić A, sve što treba jeste da napravite jeste da pritisnute ikonu za mikrofon koja se nalazi pokraj trake za pretraživanje i zatim izgovorite reči "flip a coin" ili "heads or tails" (glava ili pismo).

12. Nešto i za romantične duše Ako kliknete na ikonu Gugl mikrofona na traci za pretraživanje i nakon toga izgovorite "give me a love quote" ili "I love you", prikazat će vam se ljubavne izjave, izreke, stihovi i slični sadržaji. Radi se o "generatoru ljubavnih poruka" koji vam pomoću ove glasovne naredbe prikazuje rezultate.

Fokus