Foto: PR

Premijera u februaru

EKSKLUZIVNO: Sutra na portalu Kurira prvi trejler za film Bićemo prvaci sveta!

Darko Bajić na veliko platno preneo je priču o košarci, predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi; entuzijazmu i veri u snagu sporta

Pop kultura
> 12:54h

Od producenata najgledanije domaće filmske i TV sage "Montevideo", firme "Intermedia Network", dolazi još jedna istinita sportska priča koja je posvećena košarci.

Dugoočekivani trejler ostvarenja "Bićemo prvaci sveta", reditelja Darka Bajića, sutra će ekskluzivno biti prikazan na web portalu Kurir.rs. Proslavljeni reditelj na veliko platno je preneo priču o košarci, predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi; entuzijazmu i veri u snagu sporta.

"Bićemo prvaci sveta" je priča o četiri pionira koji su osnovali jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi - Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borisav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić). Centralni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država.

Premijera filma „Bićemo prvaci sveta“ o osnivačima čuvene „jugoslovenske škole košarke“ i prvoj zlatnoj medalji na prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, u režiji Darka Bajića, očekuje se u februaru sledeće godine.

Scenario je napisao Nebojša Romčević u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca koji je ujedno autor i sa Dejanom Petrovićem producentom.

Glavne uloge pionira košarke na našim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao "prvi među jednakima" pokrenuo „košarkaški bum“ u bivšoj Jugoslaviji igra izvanredni mladi glumac Strahinja Blažić. Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, predsednika Košarkaške federacije Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca Yu košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

U ostalim ulogoma su glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije: Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, Toni Cahunek, Mladen Sovilj, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić i drugi.

Američki glumac Džon Savidž, najpoznatiji po svojim ulogama u kultnim filmovima "Kosa" i "Lovac na Jelene", zaigraće, takođe, u ovom ostvarenju. On tumači lik Vilijama Džonsa koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA), 1932. godine.

SINOPSIS Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san - prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje. Film je smešten u dva različita vremenska perioda - u sadašnjem i u sećanjima Nebojše Popovića.

Njihov životni put počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni triumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmamam ili čak bez ikakve obuće.

Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima Ivo Daneu je povređen, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije uključujući i političko vođstvo zemlje. 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja. Pobeda nad američkim timom je mnogo više od samo sportske pobede.

Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti. Naša je želja da pričom o košarci ispričamo priču o predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi, veri u snagu sporta i entuzijazmu koji je u međuvremenu nestao.