Foto: Shutter

Lekovito bile

Glog reguliše pritisak i čuva srce

Ova biljka odlična je za čišćenje zakrčenih krvnih sudova, kao i u lečenju angine pektoris i oštećenog srčanog mišića u starosti

Život
> 00:00h
FOTO: Shutter
FOTO: Shutter
FOTO: Shutter

Glog (Crataegus laevigata), u narodu poznat i kao gloginja, glogovac, beli glog, bela drača, beli trn, crveni glog, veliki je žbun ili malo drvo s gustom krunom koje raste do osam metara visine. Drvo je tvrdo i žilavo, kora glatka sivopepeljaste boje s trnovitim granama. Listovi su s donje strane svetli, plavkastozeleni, a s gornje tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji. Cvetovi su u grupicama i ima ih od šest do dvanaest, svaki cvet sa pet belih ili bledoružičastih latica. Plod je tamnocrvena bobica, veličine od šest do deset milimetara, malo šira nego duža. Raste na rubovima niskih belogoričnih i crnogoričnih šuma, a veoma često može se naći u šikarama i uz ograde i živice.

Kad i kako se bere Za lek se beru cvetovi i listovi (od marta do maja) i plodovi bez peteljke (u kasno leto). Do cvetova se dolazi kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Treba ubrati cele cvasti isključivo po suvom vremenu, još bolje ako je sunčan dan, i staviti ih u korpu. U što tanjem sloju sušiti ih na promaji i ne prevrtati da se ne bi izlomile. Osušen cvet mora da se čuva dobro zapakovan. List se bere mlad i suši kao i cvet, dok se plodovi beru kad su potpuno zreli. Prvo se suše u hladu, da uvenu, a nakon toga se dosušuju na toploj peći. Šta leči Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, glog je regulator krvnog pritiska. Dobar je u lečenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u lečenju zakrčenja krvnih sudova i angine pektoris. Može se koristiti i kao blag sedativ za nesanicu. Upozorenje Glog ne treba koristiti tokom trudnoće. Takođe, ne treba ga koristiti ako uzimate lekove za srce. Velike količine gloga mogu da uzrokuju nagli pad krvnog pritiska i nesvest.

Čaj Jednu supenu kašiku cveta gloga preliti čašom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti po pola ove količine ujutru i uveče. Zasladiti ga medom jer glog ima pomalo neprijatan ukus. Ako vam je rad srca usporen Izmešati 50 grama cveta i lista gloga i 50 grama lista matičnjaka. Dve kašike ove mešavine preliti sa tri decilitra ključale vode. Poklopiti posudu i ostaviti dva sata da odstoji. Procediti i piti čaj u toku dana pre jela.

Tinktura Veću staklenu teglu dopola napuniti svežim ili sušenim gloginjama i preliti 80-procentnim alkoholom tako da potpuno prekrije bobice, koje treba nečim pritisnuti da bi ostale potopljene. Zatvorenu teglu ostaviti na hladnom, suvom i pre svega tamnom mestu četiri-šest nedelja. Svakih nekoliko dana promešati sadržaj i pripaziti da bobice ne isplivaju. Na kraju sadržaj tegle procediti i tinkturu sipati u zatamnjene staklene flašice. Piti od pet do 10 kapi tri puta na dan.