Foto: Dadod Jilas

Intervju, gradonačelnik Beograda

KLINCI PROPITIVALI GRADONAČELNIKA: Zašto se prezivaš Mali kad si veliki?

Prvog čoveka Beograda mališani „rešetali“ pitanjima, a Aleksandra (11), Teodoru (10), Luku (7) i Galu (6) zanimalo je da li veruje u Deda Mraza i kada će da nabavi pingvine

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim radila su deca!

Bez treme i sa odlično pripremljenim pitanjima, preko puta prvog čoveka prestonice seli su Teodora Jelisavčić (10), Gala Ugarković (6,5), Aleksandar Ðorđević (11) i Luka Burić (7,5) iz UMS škole za talente i, kao pravi novinari, želeli mnogo da saznaju. Sve ih je zanimalo - od toga šta je Mali u horoskopu, šta znači biti gradonačelnik, da li veruje u Deda Mraza, pa sve do krupnih gradskih pitanja. U nastavku prenosimo najzanimljivije delove razgovora. Luka: Zašto ste dobili prezime Mali kad ste veliki? - Dobio sam ga jer se moj tata preziva Mali, kao i njegov tata. To ide s kolena na koleno, pa se tako i moja deca sada isto prezivaju Mali. Malo je čudno prezime, ali to mi je, što mi je. Gala: Da li ste bili nestašni kad ste bili mali? - Ja ću reći da nisam, ali ako pitaš moje roditelje, oni će reći da sam bio nestašan. Luka: Da li verujete u Deda Mraza i ko vam donosi poklone? - Verujem u Deda Mraza i svake godine sam sa roditeljima uređivao jelku i čekao poklone. Isto to sada radim sa svoja dva sina i ćerkom. Samo što sada ja brinem o poklonima.

Teška pitanja za gradonačelnika... Aleksandar, Teodora, Gala i Luka (sleva nadesno)

Teodora: Da li gledate crtaće? Koji vam je omiljeni? - Skoro svakog dana gledam crtane filmove zbog svoje dece. Gledamo i sve crtaće koji stignu u bioskope. A omiljeni su mi „Tom i Džeri“ i „Pink Panter“. Luka: Kada ćemo dobiti pingvine u Beo zoo-vrtu? - Planiramo da napravimo pingvinarijum i Grad je, uz pomoć donatora, obezbedio sredstva za to. Zanimljivo je da je najveći broj posetilaca rekao da vrtu nedostaje upravo pingvinarijum. Zato smo rešili da to mesto obogatimo pingvinima. Aleksandar: Kada će Beograd dobiti akva-park? - Može vrlo brzo jer postoji strani investitor koji je zainteresovan da napravi akva-park u Zemunu. Radimo na tome da taj deo zemlje napravimo pogodnim za izgradnju, tako da bi, ako se sve realizuje, izgradnja počela već tokom godine koja je pred nama. Gala: Kada ćete napraviti luna-park? - Luna-park ne pravi Grad. To rade drugi ljudi kojima je to posao. Oni dođu u Beograd, a mi im damo mesto za to i oni otvore luna-park. Gala: Ali on je star sto godina... - Jeste. Bio sam skoro tamo i vozio sam se autićima koji se sudaraju i video sam da neki od njih čak i ne rade.

Zadovoljan OVO MI JE NAJLEPŠI INTERVJU U ŽIVOTU Gradonačelnik Mali je i te kako bio zadovoljan pripremljenošću mališana za intervju, te je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo i čast da odgovara na njihova pitanja. - Ovo mi je verovatno najlepši intervju koji sam u životu dao. Ako treba, svake godine ćemo raditi po jedan intervju - naglasio je Mali.

Od suza do smeha NAJMLAĐI NOVINAR ODUŠEVIO GRADONAČELNIKA Gala, najmlađa novinarka se rasplakala jer je zaboravila šta je želela da pita gradonačelnika, ali se ubrzo razljutila. U jednom trenutku je Malog, ponesena činjenicom da se bavio gimnastikom, pitala da li može da mu pokaže kako radi kolut unapred, što je i učinila. Ona je, takođe, posetu Starom dvoru, gde je vođen intervju, iskoristila i da dobro osmotri prostor, te je izmamila osmehe prisutnih upitavši prvog čoveka Beograda: - Zašto vam na zidu stoje sveće, a na njima su sijalice? Zašto nisu sveće upaljene?