Unapred znala šta je čeka

OBEĆALA SE TERORISTIMA: Mlada Bosanka iz Austrije dogovorila udaju za borca ISIL!

Devojke su, inače, bile na spisku sumnjivih tokom nedavne racije u Austriji u kojoj je uhapšeno više osumnjičenih za islamistički terorizam. Glavni osumnjičeni, Mirsad Omerović, sedi u istražnom zatvoru

Austrija
> 23:32h

BEČ - Bosanka (17) sa austrijskim državljanstvom uhapšena je pod sumnjom da je krenula put Sirije gde je, po dogovoru, trebalo da se uda za pripadnika ISIL.

Podsetimo, ona je uhapšena sa 16-godišnjom Čečenkom iz Salcburga sa kojom je nameravala da otputuje u Siriju.

Devojke je na mađarsko-rumunskoj granici iz voza izvela rumunska policija i prvo smestila u dom za maloletnike u Rumuniji. Prijavili su slučaj austrijskoj policiji i posle nekoliko dana ih vratili kući. U Austriji su uhapšene nedelju dana posle povratka. Tužilaštvo ovo "čekanje" objašnjava velikom količinim podataka koje je trebalo obraditi.

"Čak ni roditelji, kako izgleda, nisu imali pojma kuda su im se ćerke uputile!", kaže Markus Neer (Marcus Neher), potparol Državnog tužilaštva u Salcburgu

Istražitelji kažu da je 16-godišnja Čečenka iz Salcburga najverovatnije preko interneta dobila nalog da regrutuje aktiviste za Islamsku državu. Sumnja se da je ona vrbovala 17-godišnjakinju bosanskog porekla iz Gornje Austrije, koja je to porekla u prvom saslušanju. Ona tvrdi da je odlazak na put bio njena lična ideja. Danas će sud u Salcburgu odlučiti da li će im biti produžen pritvor.

Markus Neer kaže da ima osnova da budu lišene slobode:

"I u Austriji 'Islamska država' regrutuje borce. Žene tamo ne smeju da se bore. Međutim, za tamošnju strategiju i infrastrukturu je tipično da se borcima nude žene koje se nalaze u pozadini. I obe ove žene su znale da će se udati za borce IS-a koji su na frontu. Zato su otputovale. Dale su i obećanje da će se udati. To je za nas osnovana sumnja krivičnog dela" , kaže portparol tužilaštva Neer.

Devojke su, inače, bile na spisku sumnjivih tokom nedavne racije u Austriji u kojoj je uhapšeno više osumnjičenih za islamistički terorizam. Glavni osumnjičeni, Mirsad Omerović, sedi u istražnom zatvoru.