Torta od palačinki

Recept dana
> 00:00h

Sastojci - 250 g brašna - 1 kašika šećera - 3 jajeta - 6 dl mleka - 2 kašike maslaca ili ulja za pečenje palačinki Fil - 1/2 l mleka - 4 žumanca - 6 kašika šećera - 3 kašike gustina - 200 g tamne čokolade - 2 kašike maslaca sobne temperature - 1 dl slatke pavlake za šlag Priprema Sastojke za palačinke staviti u posudu i mikserom ih izmešati u glatku smesu. Za to vreme pripremiti fil - u manju posudu staviti mleko na vatru da provri, pa ostaviti pola sata poklopljeno na sobnoj temperaturi. U međuvremenu u drugoj posudi mikserom umutiti žumanca, šećer i gustin. Kad mleko provri, skloniti ga s vatre te dodavati kašiku po kašiku vrućeg mleka na smesu s jajima i sve vreme mešati. Kad se jaja zagreju, smesu jaja i mleka sipati u ostatak mleka, vratiti je na vatru i uz neprestano mešanje kuvati 2-3 minute, dok ne počne da se zgušnjava. U drugu posudu staviti izlomljenu čokoladu i kuvan krem preliti preko nje pa dobro izmešati da se sve izjednači. Dodati i maslac i mešati dok fil ne postane gladak. Ohladiti ga, odvojiti oko 1/4 smese, a u ostatak umešati umućenu slatku pavlaku. Ispeći palačinke i naizmenično ih filovati kremom u oblik torte, ukrasiti po želji i poslasticu poslužiti rashlađenu.