Foto: Printscreen Yt

Mlada generacija

NOVI HRVATSKI DESNIČARI: Ne pamte rat i SFRJ, slušaju turbo-folk i vole Kolindu

Izlazne ankete pokazale su kako je oko 60 odsto mladih birača starih od 18 do 29 godina glasalo za desničarku Kolindu Grabar Kitarović

Planeta
> 18:36h

ZAGREB - U Hrvatskoj je stasala nova generacija mladih birača koja je konzervativnija od svojih roditelja, piše Slobodna Dalmacija konstatujući da su taj trend potvrdili predsednički izbori.

"Izlazne ankete pokazale su kako je oko 60 odsto mladih birača starih od 18 do 29 godina glasalo za desničarku Kolindu Grabar Kitarović. Kandidat levice Ivo Josipović ostao je dominantan samo u grupi od 60 godina i starijih", kaže dr Tihomir Cipek, profesor s Fakulteta političkih nauka.

Na to da u Hrvatskoj stižu sve konzervativnije generacije mladih već nekoliko godina ukazuju sva relevantna sociološka istraživanja.

"Konzervativnost mladih u tim istraživanjima procenjujemo na osnovu niza iznesenih stavova, ali ni tu nije sve crno-belo, jer u nekim segmentima imaju i druge vrednosti. Na primer, većinom su za brak, ali s druge strane ne smatraju da je homoseksualnost negativna", dodaje Cipek

Ilustracija: Na formiranje mlade generacije konzervativaca uticalo je i uvođenje veronauke u škole (Foto: Printscreen YouTube)
On objašnjava da se povećana konzervativnost u toj starosnoj grupi vidi i na osnovi toga što je, na primer, više mladih pobornika zabrane abortusa nego onih koji su za njega, a isto tako većina smatra da predsednik države treba da bude vernik.

"Konzervativnijim stavovima kumovalo je njihovo odrastanje i formiranje neposredno u posleratnim godinama, kao i činjenica da ovaj naraštaj živi u lošijim ekonomskim i društvenim uslovima od svojih roditelja. Veliku ulogu ima i sistem obrazovanja, posebno veronauka u školama. Iako je reč o izbornom predmetu, u poslednjih 15-tak godina 80 odsto dece išlo na veronauku. Alternativa im je bila da se šetaju po školskom hodniku", kaže profesor Cipek.

U odnosu na stariju generaciju, mladi danas zbog niza okolnosti manje putuju, a manje su i u kontaktu s drugim ljudima u multikulturanim sredinama. I dok generacija koja je u četrdesetim godinama ne može da zamisli da sluša bilo šta osim roka, današnja omladina puni kafiće i klubove gde trešti turbo-folk.

(Slobodna Dalmacija)