Foto: Shuter

Lekovito bilje

Gujina trava - prirodni čistač jetre

Ova biljka u narodu se upotrebljava i protiv smetnji u žuči (kamen, bolovi), protiv šećerne bolesti, zatvora i za lečenje hemoroida

Život
> 01:50h

Gujina trava (Silybum marianum), u narodu poznata još i kao sikavica, gospin trn i mlečni čkalj, snažna je dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene. Cveta celog leta, u drugoj godini. Raste pored puteva i naselja, na osunčanim površinama i na obrađenom zemljištu. KADA I KAKO SE BERE Za lečenje se koristi zreo plod, odnosno semenke iz njega. Bere se u avgustu, dve-tri nedelje posle cvetanja. Semenke se mogu čuvati na suvom i tako koristiti ili mleti u prah. Seme se može žvakati. ŠTA LEČI Koristi se u slučajevima oboljenja jetre (ciroza, žutice i hepatitisa). Osim što čisti jetru, ova biljka se u narodu upotrebljava i protiv smetnji u žuči (kamen, bolovi), protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida, a od gujine trave spremaju se i čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje imuniteta, bolji apetit, protiv morske bolesti. PRAH Jedna kafena kašičica fino stucanog semena uzima se četiri-pet puta dnevno pre jela, nakon čega se popije malo vode.

ČAJ Jedna kafena kašičica semena gujine trave prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi se poklopljeno 10 do 20 minuta, procedi i nezaslađeno pije pre jela dva do tri puta dnevno, polako, u gutljajima. TINKTURA Kafena kašičica semena prelije se sa 2 dl 70-postotnog alkohola i ostavi da odstoji nedelju dana. Pije se četiri-pet puta na dan 15-25 kapi.

UPOZORENJE Ne preporučuje se obolelima od endometrioze, fibroidnog tumora, raka materice, jajnika i dojke. Alkoholičari treba da izbegavaju korišćenje tinkture sikavice. Ako uzimate neke druge lekove, morate se posavetovati sa svojim lekarom jer gujina trava pomaže u razgradnji lekova, pa se može desiti da dejstvo vaše terapije bude umanjeno.